Promovisana edicija „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“

Na svečanosti koja je danas održana u centralnom holu Pokrajinske vlade, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Igor Mirović, predstavio je sve aktivnosti kojima će tokom cele ove godine biti obeležen jubilej datuma kada je pre sto godina doneta odluka od presudne važnosti za srpski narod i Srbiju.

Tim povodom, održana je promocija edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, koja obuhvata knjige o najznačajnijim javnim istupima i političkom delovanju srpskih prvaka u njihovoj požrtvovanoj borbi za ostvarenje nacionalnih ideala i tako popunjava deo srpske istoriografije o Prečanskim Srbima u Austrougarskoj monarhiji. Reč je o deset knjiga o Jaši Tomiću, Svetozaru Miletiću, Jovanu Subotiću, Lazi Kostiću, Svetozaru Pribićeviću, Mihailu Polit Desančiću, Nikanoru Grujiću, Vasi Stajiću, Tihomiru Ostojiću, Jovanu Joci Laloševiću.

Predsednik Mirović je izrazio zadovoljstvo što su dela ovih velikana za slobodu i samostalnost srpskog naroda ovekovečena u ediciji „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, kapitalnog izdavačkog poduhvata „Prometeja“ i Radio-televizije Vojvodine. On je dodao da su spremnost na žrtve i odanost svom narodu tih velikana bile putokaz potonjim generacijama, te da će knjige o njima obogatiti sve biblioteke u Vojvodini.

„Svi pomenuti i mnogi drugi naši velikani su bili istrajni neimari i preteče onoga što se dogodilo 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbije, kojom je označen početak epohe slobode i sveukupnog prosperiteta čije plodove svi mi i danas uživamo. Zato je obeležavanje stogodišnjice tog grandioznog događaja kojem ćemo posvetiti celu ovu 2018. godinu, ne samo naš, vojvođanski, nego i svesrpski projekat. Zato je počasni predsednik Organizacionog odbora predsednik Republike Aleksandar Vučić, a u većini projekata koje pripremamo sa nama je i Ministarstvo kulture i informisanja. Zato su, najzad, u tom obeležavanju sa nama svi kojima su na srcu sloboda, napredak i mir, bez obzira kojoj naciji ili veri pripadaju“, rekao je Igor Mirović.

Predsednik Mirović je naveo sva aktivnosti kojima će se obeležiti ovaj veliki jubilej.

U Muzeju prisajedinjenja stalnu postavku će činiti pet zbirki: dokumenata, fotografija, predmeta, plakata i štampe, koje će biti trajno svedočanstvo velike borbe za ostvarenje velikog cilja.

Svečanom sednicom Pokrajinske vlade u Sremskim Karlovcima u maju će biti obeležena dostignuća i odluke Majske skupštine iz 1848. godine.

Pored edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ biće izdata još jedna kapitalna edicija pod nazivom „Srpska književnost o Velikom ratu“.
U Matici srpskoj biće održan naučni skup posvećen iz više aspekata ovoj temi.

Veliki jubilej biće povod da se prisajedinjenje Vojvodine Srbiji ovekoveči i igranim filmom, koji će premijerno biti prikazan u novembru, kao i pozorišnom predstavom, a dobiće i posebno mesto na društvenim mrežama, kroz projekat tridesetak kratkih dokumentarno-igranih filmova o ličnostima i događajima koji su odlučujuće doprineli ostvarenju nacionalnog sna o prisajedinjenju.

U novembru će u Novom Sadu biti otkriven spomenik kralju Petru Prvom oslobodiocu, održane svečana sednica Skupštine Vojvodine i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu.

Obeležavanje jubileja će se zaokružiti 25. novembra, velikom akademijom, koja će na inicijativu predsednika Srbije, biti održana u Beogradu.

Na današnjoj promociji edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ govorili su glavni i odgovorni urednik „Prometeja“ Zoran Kolundzija, generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica, i autori knjiga Dejan Mikavica i Goran Vasin.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*