Pronađena crna kutija aviona koji se srušio na Filipinima

EPA-EFE/JOINT TASK FORCE SULU-ARMED FORC

Filipinske vlasti pronašle su neoštećenu crnu kutiju iz aviona filipinskog vojnog vazduhoplovstva koji se srušio u nedelju, usmrtivši više 50 ljudi, potvrdile su vojne vlasti.

Pilot koji je komandovao letelicom i imao nekoliko godina iskustva na letenju avionom Lokid C-130 Herkules, je među onima koji su poginuli u nesreći na ostrvu Džolo, rekao je komandant vojnih snaga general Sirilito Sobejana novinarima, prenosi Rojters.

On je saopštio da je crna kutija pronađena u ponedeljak i da istražitelji treba da preslušaju razgovore pilota i posade vođene pre pada aviona.

„Razgovarao sam sa preživelima. Pilot je promašio pistu, pokušao je da povrati kontrolu nad letelicom, ali nije uspeo. Desno krilo aviona udarilo je u drvo”, naveo je filipinski vojni zvaničnik.

Sobejana je rekao i da niko nije iskočio iz letelice pre nego što se srušila. Ranije su neki svedoci navodili da su pojedini od putnika pokušali da iskoče pre nego što se avion srušio na zemlju.

Od ponedeljka broj poginulih u ovoj nesreći popeo se na 52 (EPA-EFE/KING RODRIGUEZ / PPD HANDOUT)

On je naveo da je prednji deo aviona pri udaru bio presečen i da su neki od vojnika iskoristili taj otvor da pobegnu, ali oni koji su izgubili svest, nisu uspeli da izađu pre nego što je na letelici izbio požar.

Transportni avion Lokid C-130 Herkules je u nedelju transportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u vojsku, u provinciju Sulu na vojnu obuku.

Ministar odbrane Filipina Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Lagindingan, udaljenom oko 460 kilometara severoistočno od mesta nesreće.

U avionu se nalazilo 96 ljudi, uključujući tri pilota i pet članova posade, a prema podacima od ponedeljka broj poginulih u ovoj nesreći popeo se na 52, uključujući tri civila na terenu, nakon što su dva od 49 vojnika povređenih u nesreći podlegla povredama, potvrdilo je ministarstvo odbrane.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*