Propalestinski protest u Berlinu, uhapšeno 59 osoba, povređena 93 policajca

Izvor: REUTERS/Christian Mang

U sukobima na propalestinskim demonstracijama u Berlinu uhapšeno je 59 osoba i gotovo 100 policajaca je povređeno, saopštila je nemačka policija.

U Berlinu se u subotu okupilo oko 3.500 ljudi, na jednom od brojnih evropskih skupova povodom sve većeg sukoba Izraela i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

Kada je policija pokušala da rastera demonstrante suzavcem, oni su uzvratili bacajući flaše i kamenice. Tom prilikom su povređena 93 policajca.

U Berlinu je u subotu bilo i drugih protesta istim povodom, ali su oni uglavnom protekli mirno.

Sukobi Izraela i Palestinaca bili su povod za nekoliko protesta u Nemačkoj prethodnih dana. Demonstranti su uzvikivali antisemitske slogane, spaljivali zastave Izraela i kamenicama oštetili vrata sinagoge.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer rekao je da će se Nemačka obračunati sa svakim ko širi „antisemitsku mržnju“.

„Nećemo tolerisati spaljivanje izraelskih zastava na nemačkom tlu i napade na jevrejske institucije“, kazao je Zehofer.

Jevrejska zajednica u Nemačkoj je povećana posle pada Berlinskog zida i dolaska stotina hiljada Jevreja iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Dolazak u Nemačku izbeglica iz arapskih zemalja 2015. i 2016. godine doprineo je povećanju antisemitizma, prisutnog u pojedinim islamskim krugovima u zemlji.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*