Protest Hrvatske zbog izjave Izetbegovića nacionalnom identitetu

Bakir Izetbegović (EPA EFE – A.B.)

SARAJEVO – Ambasada Hrvatske u BiH saopštila je da je zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović proteklog vikenda na tribinama u Nemačkoj izneo brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH.

Navodi se da je „politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina, deo opetivanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH”.

„Ustav BiH polazi od istorijskog iskustva i savremene stvarnosti, te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u BiH”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz Ambasade Hrvatske su naveli da s ciljem slobodnog suživota nacionalne i verske različitosti očekuju od najviših zvaničnika BiH, koja je izrazila interes za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost evropskim vrednostima, naročito poštovanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*