Protesti u Francuskoj

Francuska vlada će ukinuti odluku o povećanju taksi na gorivo, zbog kojih u zemlji nedeljama traju nasilni protesti, prenose mediji.

Protestima koji traju već treću nedelju, i u kojima je bilo žrtava, pridružili su se danas i radnici Hitne pomoći i srednjoškolci.

Radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se danas antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, preneo je AP.

„Žuti prsluci“ protestuju zbog kontroverznog povećanja taksi na gorivo, ali su protesti prerasli u šire demonstracije protiv vlade. Troje ljudi je poginulo od kako su protesti počeli i eskalirali u nasilje i vandalizam.

Demonstranti su dobili naziv „Žuti prsluci“ jer na protestima nose fluroscentne prsluke koje vozači moraju da poseduju u vozilima.

Pokret je narastao preko društvenih mreža i okuplja ljude širom političkog spektra.

Predsednik Emanuel Makron optužio je političke protivnike da iskorišćavaju pokret kako bi blokirali njegov program reformi.

Pokret „žutih prsluka“ nastao je kao protest protiv podizanja poreza na dizel – koji francuski vozači uglavnom koriste, a koji je dugo bio nešto niže oporezovan od ostalih vidova goriva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*