Prvi slučaj svinjske kuge u Vojvodini: Tri grla zaražena u Srpskom Itebeju

Pojava afričke kuge svinja zabeležena je ove sedmice na području opštine Žitište, u jednom gazdinstvu u selu Srpski Itebej, gde su obolela tri grla, saopštila je Uprava za veterinu pri Ministarastvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

                     Foto: pixabay.com

To je drugi slučaj pojave te zarazne bolesti svinja kod nas, pošto je Uprava za veterinu, podsećamo, 13. avgusta objavila da je zarazna bolest svinja afrička kuga otkrivena na području opštine Mladenovac, u selima Velika Krsna i Rabrovac i u selu Kusadak na području opštine Smederevska Palanka.

Od zvaničnog proglašenja pojave te zarazne bolesti svinja u Srbiji, do sada je uništeno više od 200 životinja u nekoliko seoskih domaćinstava kod Mladenovca.

Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je to područje zaraženim i do pojave zarazne bolesti svinja u Banatu, jedino je okolina Mladenovca bilo zvanično registrovano zarazno područje. Treba posebno istaći da pojava zarazne bolesti nije istovremeno i epidemija. Inače, o bolesti se saznaje samo iz saopštenja Uprave za veterinu i Ministarstva poljopirvrede. Informacije s lica mesta iz mesnih veterinarskih stanica se ne mogu dobiti, uz obrazloženje da im je skrenuta pažnja na to da s medijima ne dele podatke o bolesti svinja.

Afrička svinjska kuga je, podsećamo, zarazna i neizlečiva bolest, te je neophodna eutanazija životinja. Zapravo, to je jedini spas da se virus ne proširi i na druga grla.

Na bolest treba posumnjati ukoliko odjednom ugine više svinja, a simptomi bolesti su otežano disanje svinja, gubitak apetita, povišena temperatura, nestabilan hod…

Svinje nikako ne treba hraniti pomijama niti ih držati u otvorenom prostoru. Uginule životinje stočari ne smeju zakopavati već se leševi moraju spaljivati takozvanim neškodljivim spaljivanjem u prisustvu veterinarskih inspektora.

Pojavu svinjske kuge treba prijaviti na brojeve 011/31-17-536 ili 064/868-00-16.

Bolest odnela na milione svinja

Naša zemlja se dugo odupirala toj bolesti zbog koje je, pogotovo u Aziji, uništeno na milione svinja samo da se virus ne bi preneo na druga grla. Bolest se prvo pojavila u Kini, gde je više od trećine stočnog fonda moralo da bude uništeno. U susednoj Bugarskoj uništeno je više od 130.000 grla svinja jer se kuga pojavilala na farmama pa se i svinje sa susednih farmi uništavaju da bi se sprečilo njeno širenje. U Srbiji se godišnje zakolje pet miliona svinja, a othrani tri miliona.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*