Prvi vojni ataše EU raspoređen u Srbiju

Pukovnik Pjetro Mostardi (Foto MC Odbrana/Goran Stanković)

Vojnodiplomatski kor u Beogradu dobio je novog člana, vojnog atašea Evropske unije. Reč je o pukovniku Pjetru Mostardiju koji se ovdašnjoj javnosti obratio putem magazina „Odbrana”, zvaničnog glasila Ministarstva odbrane Srbije.

– Evropska unija je globalni bezbednosni igrač i u sedištu ima strukturalnu vojnu komponentu kao sastavni deo Evropske službe za spoljne poslove. Ona upućuje vojne predstavnike širom sveta radi direktnog kontakta s vojnim kolegama. Po sličnom principu Ministarstvo odbrane Srbije ostvaruje saradnju sa vojnim institucijama EU – Vojnim štabom i Vojnim komitetom. Srbija je prva zemlja koja je dobila vojnog atašea EU, u znak posebne važnosti koju ima kao jedan od ključnih partnera u ovom regionu. Takođe EU je akreditovala vojnog atašea u SAD, Ukrajini i Kini. Naš mandat obično traje četiri godine – izjavio je pukovnik Mostardi.

On je naglasio da Srbija daje dragocen doprinos zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

– Vaša zemlja pridružila se 8. novembra 2016. godine borbenoj grupi EU „Helbrok” i počela je da radi sa Grčkom, Bugarskom, Kiprom, Rumunijom i Ukrajinom. Srbija učestvuje u tri misije i operacije Evropske unije, dve u Somaliji i jednoj u Centralnoafričkoj Republici sa 17 pripadnika, sa ranijim povremenim angažovanjem i Autonomnog tima za zaštitu brodova od 12 pripadnika – rekao je pukovnik Mostardi.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*