Pupovac optužio Milanovića za rasistički rečnik prema Srbiji i BiH

Pupovac i Milanović na komemoraciji ubijenim Srbima kod Knina (Foto EPA-EFE/MIRO LELAS)

ZAGREB – Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je juče, komentarišući spor s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, da se ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi jer, kako je naveo, jezik koji koristi Milanović onemogućava bilo kakvu vrstu rasprave i ocenio da se u njegovom rečniku može osetiti „govor kulturnog rasizma” u komunikaciji prema BiH i Srbiji.

Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru, u intervjuu za Radio Sarajevo uporedio je jezik Milanovića sa jezikom koji koriste, kako je naveo, različite nedemokratske figure, poput Donalda Trampa u Americi i Žaira Bolsonara u Brazilu.

„Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički ili zato što sve što vi kažete on izvrne…To je jezik koji smo videli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trampa u Americi, poput Žaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim istorijskim razdobljima, pre stotinak godina, u tragičnim razdobljima Evrope”, rekao je Pupovac, preneo je Tanjug.

Pupovac je optužio Milanovića da omalovažava gotovo svakoga s kim se ne slaže, „od žena, predstavnika manjina, predstavnika gej populacije, predstavnika akademske zajednice, do susednih naroda i država”.

„Ono što me posebno zabrinjava jest svojevrsni govor kulturnog rasizma koji se u njegovom rečniku može osetiti. I kada je posredi komunikacija prema Bosni i Hercegovini i kada je posredi komunikacija prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno”, rekao je Pupovac povodom kritika koje je Milanović u više navrata iznosio na račun BiH.

On je naglasio da narodi i države na Balkanu još nisu zalečili posledice ratnih strahota, koje su prošli tokom međusobnih ratnih sukoba.

„Korišćenje te vrste retorike, produbljivanje u javnosti od strane najviših predstavnika države, govora, retorike kulturnog rasizma prema narodima koji su istočno od Hrvatske i u tom smislu verski, kulturološki i delomično kulturološki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, čin je verbalnog vređanja i verbalnog ponižavanja”, rekao je Pupovac.

Pupovac je ocenio da malo ko razume motive političkih nastupa šefa hrvatske države.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*