Putin potpisao dekret o Strategiji nacionalne bezbednosti

MOSKVA: Ruski lider Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se usvaja nova Strategija nacionalne bezbednosti Ruske Federacije, objavljeno je na portalu administracije predsednika.
putin
Foto: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Kako se navodi, prethodno je novu verziju Strategije nacionalne bezbednosti, koja je odmah stupila na snagu, usvojio Savet bezbednosti Rusije.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je krajem maja, nakon što je Putin pozvao na razmatranje nove strategije, rekao da će jedan od prioriteta strategije biti informaciona bezbednost jer je to oblast u kojoj se javljaju nove pretnje, piše Sputnjik.

Pored toga, kako je naveo, jedan od glavnih prioriteta biće i zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, kulture i istorijskog sećanja, odnosno borba protiv revizije istorije.

U novoj strategiji će se govoriti i o pretnjama koje se stvaraju zahvaljujući novim i naprednim tehnologijama, ali i u pokušajima mešanja u unutrašnje stvari, naveo ja Patrušev.

Kako prenose ruski mediji, nova strategija podrazumeva i povećanje životnog standarda ruskih građana, jačanje jedinstva ruskog društva, dostizanje nacionalnih ciljeva ekonomskog razvoja, kao i povećanje međunarodnog prestiža zemlje.

Strategijom je predviđeno i da se podigne nivo predvidivosti u zemlji, kao i poverenja i bezbednosti u međunarodnoj sferi, ali i nivo adekvatnog donošenja simetričnih i asimetričnih mera kako bi se sprečile neprijateljske akcije drugih država koje nanose štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*