Putin se prvi put oglasio o situaciji u Avganistanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da druge zemlje ne treba da nameću svoje vrednosti Avganistanu i da je realnost da su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje.

Putin je u svojim prvim komentarima o munjevitoj akciji talibana u preuzimanju Avganistana, govorio nakon susreta u Moskvi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je došla u oproštajnu posetu.

Putin se oglasio o Avganistanu nakon razgovora sa Angelom Merkel

Putin se oglasio o Avganistanu nakon razgovora sa Angelom Merkel

Ruski predsednik je rekao da se nada da će talibani ispuniti svoja obećanje i uspostaviti red u Avganistanu.

Naglasio je da međunarodna zajednica mora da prati situaciju i da je bitno da se ne dozvoli da teroristi dospeju u druge zemlje pod plaštom izbeglica.

Merkelova je istakla da je „frustrirajuće“ da su se talibani vratili i kontrolišu zemlju, složivši se da je to realnost.

Naglasila je da je za Nemačku prioritet da izbavi ljude koji su dvadeset godina radili u Avganistanu za tu zemlju.

Zamolila je Rusiju da u razgovorima sa talibanima ukaže na važnost humanitarne saradnje i da ljudi koji su radili za Nemačku godinama dobiju priliku da napuste zemlju.

Rekla je da Berlin nije hteo da nametne tuđi sistem u Avganistanu, ali da se moglo videti da žene i devojčice rado idu u školu i na posao.

„Petnaest kilometara do završetka Severnog toka 2“

Putin je novinarima, posle razgovora sa Merkelovom, naglasio da je ostalo još samo 15 kilometara cevi do završetka podvodnog gasovoda „Severni tok 2“  od Rusije do Nemačke.

Poručio je da Rusija planira u potpunosti poštuje svoje obaveze o tranzitu gasa preko Ukrajine.

Kako je dodao, Moskva je spremna da produži tranzitni sporazum sa Ukrajinom posle 2024. ali da joj je potrebno više detalja.

Merkelova je ocenila da nije reč o bilateralnom nemačko-ruskom projektu već projektu evropskog karaktera u kojem učestvuju firme iz različitih država.

Putin i Merkelova različito o situaciji u Donbasu i Belorusiji

U vezi sa sukobima u Donbasu, Putin je najpre pohvalio Merkelovu za njene napore u rešavanju krize, podsećajući da je na njenu inicijativu uspostavljen Normandijski format.

Međutim, konstatovao je da nažalost do sada nije pošlo za rukom da se uspostavi mir.

Izrazio je zabrinutost zbog situacije na liniji razgraničenja, ukazujući da je od početka avgusta bilo više od hiljadu slučajeva kršenja primirja.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog niza zakona koje je Ukrajina usvojila, a koji su, kaže, suprotni Sporazumu iz Minska.

„Rukovodstvo Ukrajine je odlučilo da ne želi mirno rešenje situacije“, konstatovao je Putin.

Rekao je da se nada da će Merkelova, koja posle Moskve putuje u Kijev, uticati na ukrajinske vlasti da poštuju preuzete obaveze.

Merkelova, međutim, konstatujući da postoji stagnacija u Normadijskom formatu, ukazala je da i dalje stalno umiru ukrajinski vojnici na liniji razdvajanja.

Takođe je poručila da je aneksijom Krima prekršen teritorijalni integritet Ukrajine, i najavila da će se do kraja svog mandata zalagati da se osigura ukrajinski suverenitet.

Kada je reč o Belorusiji, Merkelova je osudila korišćenje izbeglica kao „hibridno oružje“.

Putin je ukazao na to da dve zemlje imaju suprotan stav o Belorusiji i da Moskva smatra da se problemi u toj zemlji moraju rešavati u okviru te države.

Između ostalih tema, razgovarali su i o Iranu, Libiji i Siriji.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*