Radnici iz Turske angažovani na izgradnji stanova za bezbednjake najavljuju tužbe

Grupa od 30 građevinskih radnika iz Turske, koji su u Srbiji bili angažovani na izgradnji stanova za bezbednjake, nakon višemesečnih problema vratila se u svoju državu, a pojedini najavljuju i tužbe.
Radnici iz Turske angažovani na izgradnji stanova za bezbednjake najavljuju tužbe

Foto: 021.rs (Ilustracija)
Radili smo kao robovi u veoma teškim uslovima, po kiši, snegu, velikoj hladnoći„, ovako za Radio slobodna Evropa (RSE) svoju priču započinje Đihan Ilmian, turski radnik koji je bio angažovan na kapitalnom državnom projektu – izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kraljevu.
Prema njegovim rečima, grupa od tridesetak radnika je krajem januara prekinula posao zbog neisplaćenih zarada, teških uslova za rad i neadekvatne zaštitne opreme.
Odlučili smo da napustimo posao kada nam nisu isplatili zaradu, nakon što smo završili najteži deo izgradnje i to u najgorim vremenskim uslovima. Sada se očajni vraćamo u svoju zemlju„, objasnio je Ilmian u pisanom odgovoru.
Neispunjena obećanja
Oko 60 građevinskih radnika iz Turske stiglo je početkom oktobra u Kraljevo posredstvom firme NN „Plan Media“ iz Izmira, koja ih je angažovala na osnovu ugovora sa niškom firmom „Global inženjering“, podizvođačem radova na izgradnji stanova u Kraljevu za potrebe vojske i policije, čiji je investitor država Srbija.
Izgradnja ovih stanova započeta je 2020. godine, a 2018. donet je Zakon o posebnim uslovima za realizaciju tog projekta. Taj državni projekat najavljen je kao pomoć sektoru bezbednosti u Srbiji, a zaposleni u njemu mogu aplicirati za stanove po značajno jeftinijoj ceni.
Radnici, koji su radili na izgradnji ovih stanova u Kraljevu, u Turskoj su potpisali ugovore kojima im je precizirana mesečna zarada od 800 do 1.200 evra uz plaćen smeštaj i ishranu.
Prema Ilmianovim navodima, situacija na gradilištu u naselju Ribnica u Kraljevu nije bila ni nalik onoj kakvom su je zamišljali. Kako je objasnio, deo gradilišta na kome su radili bio je poplavljen, što je znatno otežavalo i produžavalo rokove za završetak radova.
Mnogo vremena se izgubilo zbog kašnjenja materijala ili nekog drugog problema za koji nismo mi bili odgovorni, ali su svi takvi zastoji fakturisani na našu štetu. Ispalo je da smo mi lenji, spori i neodgovorni, a kada smo zatražili da nam pokažu dnevnike rada i da zajednički proverimo ko je za šta odgovoran, odbili su da to učine„, objasnio je Ilmian.
On je dodao da su o tome razgovarali sa predstavnicima firme „Global inženjeringa“ iz Niša, kao i sa predstavnicima firme „Plan Media“ iz Izmira, ali da su stekli utisak da se oni međusobno dogovaraju i štite.
U međuvremenu, prema rečima Ilmiana, više od polovine radnika napustilo je gradilište u Kraljevu. Oni koji su imali novca vratili su se kući ili prešli da rade u Beogradu i Novom Sadu, a oni koji su ostali u Kraljevu obustavili su rad tražeći isplatu zarađenog novca, kako bi mogli da se testiraju na korona virus i kupe avionske karte za povratak kući.
Međutim, više se niko nije obazirao na nas. Vlasnik objekta u kojem smo stanovali naložio je da se iselimo u roku od tri dana nakon što je od našeg poslodavca obavešten da mu više neće uplaćivati novac za naš smeštaj. Novca nismo imali, a ponestajalo nam je i hrane„, rekao je Ilmian za RSE.
Odgovor kompanije
Igor Šabanović, menadžer građevinske firme „Global inženjering“ iz Niša, rekao je RSE da je ta kompanija ispunila sve obaveze prema firmi „Plan Media“ iz Izmira, kojoj su po ugovoru fazno uplaćivali novac za urađen posao.
Mi smo firmi ‘Plan Media’ isplatili novac za realizovani posao, jer i mi naplaćujemo samo ono što je realizovano„, rekao je on.
Kako je objasnio, novac koji njegova firma dobije prosleđuje se partnerskoj firmi, koja po ugovoru radnicima isplaćuje zarade.
Mi po ugovoru zadržimo samo deo novca za našu proviziju, koji je praktično naša zarada, ali zarade nije bilo jer su oni bili veoma spori i radove koje je trebalo da završe za mesec i po dana završili su za tri meseca. Samim tim znatno su narasli troškovi hrane, smeštaja i transporta, zbog čega smo se odrekli i sopstvene zarade„, rekao je Šabanović.
On je naglasio da je „Global inžinjering“ po ugovoru platio avionske karte za dolazak radnika u Srbiju, obezbedio ishranu, smeštaj, transport i prijave, kako bi boravak i rad radnika iz Turske bio potpuno legalan.
Iako im se život u Kraljevu pretvarao u noćnu moru, radnici se nisu obraćali institucijama u Srbiji, jer im je rečeno da domaće inspekcije nisu nadležne za radnike iz inostranstva, koji imaju ugovore sa stranim firmama zaključene u stranim zemljama.
Ilmian je za RSE najavio kolektivne tužbe svih radnika protiv firme „Plan media“, koja ih je poslala u Srbiju. On je dodao da će tužbenim zahtevom, pored isplate neisplaćenih zarada biti obuhvaćena i naknada za navodne patnje i traume koje su doživeli.
Ceo tekst Radija slobodna Evropa o problemu turskih radnika u Srbiji, ali i o drugim stranim radnicima angažovanim na radovima u našoj zemlji, možete pročitati OVDE.
Autor: Radio slobodna Evropa

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*