Radnici povređeni u Fabrici vode u Zrenjaninu ostali bez zdravstvenog osiguranja

Izvor: N1

Zrenjaninac Jovan Milekić, jedan od dvojice radnika koji su teško povređeni u eksploziji Fabrike vode krajem prošle godine, od maja meseca nije primio zakonski regulisanu naknadu, a od 1. oktobra on i još jedan povređeni kolega nemaju ni zdravstveno osiguranje koje im je neophodno za dalje lečenje.

Milekić je za VOICE rekao da je do sada imao dve operacije leve šake koja se slabo oporavlja i dodao da je neizvesno koliko će još takvih operacija biti, a rehabilitaciju je započeo u februaru i potrebno je da je nastavi još bar godinu ili najverovatnije dve.

„U jednom momentu smo samo imali vatru pred očima. Nismo mogli da izađemo napolje jer smo bili na donjem od dva nivoa koji su spojeni. Jednostavno, zatvorili smo oči, valjali se po betonu, gasili se rukama. Bili smo svesni da gorimo. Mislio sam da je kraj, da jednostavno nema izlaza. Izgoreću živ, to mi je prošlo kroz glavu. Prošla mi je kroz glavu moja porodica“, ispričao je on.

Nakon eksplozije u fabrici, prvo je hospitalizovan u zrenjaninskoj bolnici, a zatim je prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu, gde je proveo narednih mesec dana i gde mu je koža sa butina presađena na ruke.

„Mogu samo da zahvalim medicinskom osoblju i u Zrenjaninu i na VMA što su se potrudili oko nas dvojice, pošto smo stvarno izgledali užasno“, naveo je Milekić.

Po zakonu, pošto su stradali na radnom mestu, u pitanju je povreda na radu koju poslodavac treba da nadoknadi 100 odsto, međutim, kako je rekao, poslednju platu primili su maja meseca i od onda do sada ništa.

„Meni je 30. septembra bio zadnji dan zdravstvenog osiguranja i kolega i ja praktično smo prinuđeni da prekinemo lečenje. Isto je bilo i jula kada sam morao da odložim operaciju na VMA jer jednostavno ne možeš ni da se pripremiš za operaciju bez overene knjižice, ne možeš da dobiješ uput, ne možeš ništa“, kazao je Milekić.

Dodao je da mu je želja da se oporavi i vrati u fabriku.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*