Radojević u radnoj poseti ministru poljoprivrede Republike Kipar

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, sastao se sa kiparskim ministrom poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine Kostasom Kadisom u Nikoziji, na čiji poziv boravi u radnoj poseti Republici Kipar.

Sagovornici su istakli da su prijateljski odnosi naše dve zemlje dobar temelj za proširivanje i unapređivanje dalje saradnje.

Na sastanku je posebno razgovarano o temi koja, kako je istaknuto, ima poseban značaj za Kipar i Vojvodinu, a reč je o unapređivanju sistema za navodnjavanje. Tom prilikom je sekretar istakao činjenicu da “Vojvodina ima značajnu kanalsku mrežu, ali da ona pretežno služi za odvodnjavanje, a da su u toku značajne investicije sa ciljem da se ista u što većoj mogućoj meri prevede u dvonamenski sistem, pored odvodnjavanja i za navodnjavanje”.

Takođe je istaknuta potreba pojačane saradnje u naučno-istrazivačkoj oblasti i sve veće upotrebe informacionih tehnologija u poljoprivredi, u okviru čega je Radojević posebno naglasio značaj i ulogu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Instituta Biosens.

Pored ove saradnje, istaknuta je mogućnost povećanja spoljnotrgovinske razmene dveju zemalja, pre svega u sektoru poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Ovom prilikom konstatovana je neophodnost direktnog povezivanja privrednika preko Privredne komore Kipra i Privredne komore Vojvodine.

U cilju kontretizacije saradnje, Radojević je predložio ponovno učešće Republike Kipar na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, i uputio poziv kiparskom ministru poljoprivrede za posetu Autonomnoj pokrajini Vojvodini, što je i prihvaćeno..

Resorni sekretar razgovarao je u Nikoziji, u odvojenoj poseti, sa direktorima Uprave za šume i Uprave za vode, direktorom Agencije za osiguranje u poljoprivredi, kao i sa zamenikom direktora kiparske Agencije za agrarna plaćanja.

Nakon sastanaka u Ministarstvu, pokrajinski sekretar Radojević, sa saradnicima, obišao je Evropski univerzitet na Kipru, gde su razmatrane mogućnosti zajedničkog učešća na međunarodnim projektima i projektima međunarodne razmene u oblasti poljoprivrede.

Tokom drugog dana posete delegacija Sejretarijata predvođena pokrajinskim sekretarom, obišla je eksperimentalnu farmu za stočarsku proizvodnju i eksperimentalnu stanicu za biljnu proizvodnju Poljoprivrednog istraživačkog instituta. Takođe, posetili su i vinariju i udruženje proizvođača čije investicije su finansirane sredstvima Evropske Unije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*