Radojičić: Zabrinjavaju teže slike kod dece

Zoran Radojičić (Foto Beoinfo)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je izjavio danas da je epidemiološka situacija ponovo zabrinjavajuća, kao i da najviše zabrinjavaju teže kliničke slike kod dece nego ranije.

„Rešenje je, pre svega, vakcinacija odraslih, ali i dece prema medicinskim normama koje su propisane u svetu. Potrebno je podići svest o značaju vakcinacije, jer procenat od 60 odsto vakcinisanih, kojem se bližimo u Beogradu, nije dovoljan”, rekao je Radojičić za TV Hepi, a prenosi Tanjug.

Gradonačelnik se osvrnuo i na pitanje čistog vazduha i ekologije koje je ocenio kao centralno pitanje ne samo Beograda, već skoro svih velikih gradova u svetu i istakao da svi veliki projekti imaju u sebi elemente koji se tiču životne sredine i brige o njoj, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada.

„Pedeset odsto stanovništva globalno živi u velikim gradovima, a predviđa se da će se za desetak, petnaestak godina taj procenat popeti na 75 odsto. Sve ono što se tiče mobilnosti i unapređenja saobraćaja na direktan ili indirektan način tiče se čistoće vazduha. Primera radi, čak 50 odsto tema vezanih za izgradnju metroa, tiče se zaštite životne sredine jer će se smanjiti upotreba automobila i autobusa. Slično, taj uticaj se ogleda i u planiranoj daljoj kupovini autobusa koji su na gas ili električni, zatim izgradnji toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, širenju mreže gasovoda”, rekao je Radojičić, navodeći primer da je u glavnom gradu ugašeno čak 1.300 kotlarnica na mazut ili ugalj.

Gradonačelnik je podsetio i na strategiju desetogodišnjeg razvoja Beograda, urađenu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sa projekcijom da je više od pet milijardi evra potrebno uložiti u segmente ove oblasti. Takođe, usvojena je i Strategija unapređenja kvaliteta vazduha, a oba dokumenta preciziraju korake i planove na godišnjem nivou.

„Šta god da radimo u Beogradu moramo misliti o životnoj sredini i davati doprinos u unapređenju”, poručio je gradonačelnik.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*