Rajko proglašen krivim jer je od građana tražio novac za hranu

​Okrivljeni osuđen jer je išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu.

Da li je zabranjeno i biti gladan (Piksabej)

Sud u Gračacu osudio zbog prosjačenja je Rajka S iz Knina jer je 11. septembra 2011. godine u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu.

Optuženom je oduzeta imovinska korist od 60 kuna, što je oko 1.000 dinara, uz napomenu da će biti vraćeni oštećenima, navedeno je u presudi.

Optužni predlog protiv njega podnela je tamošnja policija smatrajući da je time povredio članove Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a sud ga je proglasio krivim u prekršajnom postupku.

„Kriv je što je dana 11. septembra 2011. godine u 16.30 u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana, govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu. Na taj način dobio je od Ljubice M. 10 kuna, Marjana T. 30 kuna i 20 kuna od Pere B., dakle, odao se prosjačenju“, zaključio je sud u Gračacu, piše zagrebački „Jutarnji list“, a prenosi RTS.

Prosjak je uslovno osuđen na kaznu zatvora od 15 dana, koja se neće izvršiti ako okrivljeni u „narednih 12 meseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od kazne izrečene ovom uslovnom osudom“.

Sud mu je oduzeo imovinsku korist koju je ostvario ovim prekršajem i po pravosnažnosti presude, vratiće je oštećenima.

Sud je uzeo u obzir postojeće okolnosti i težinu prekršaja, zbog čega je okrivljenom za počinjeni prekršaj izrekao kaznu zatvora koju smatra primerenom da bi se ostvarila svrha kažnjavanja.

Od okrivljenog je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem, obrazložio je sud, pa ga je oslobodio plaćanja troškova postupka jer je lošeg imovinskog stanja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*