Raščinjeni episkop Artemije biće sahranjen sutra u manastiru Nova Nikeja

Raščinjeni episkop raško-prizrenski u egzilu Artemije (Marko Radosavljević) biće sahranjen sutra u svojoj zadužbini manastiru Nova Nikeja u Leliću kod Valjeva.

 

Raščinjeni episkop Artemije biće sahranjen sutra u manastiru Nova Nikeja

Foto: Screenshot
To je za agenciju Rina potvrđeno danas iz manastira Svetog Nikolaja Mirlikijskog na Jelici kod Čačka.
Na internet stranici ove eparhije objavljeno je da će „Sveta zaupokojena liturgija povodom upokojenja blaženopočivšeg episkopa raško-prizrenskog u egzilu Artemija biti služena u ponedeljak, 23. novembra 2020. godine, u manastiru Nova Nikeja u Leliću, sa početkom u 9 časova, a opelo će početi u 12 časova. Telo episkopovo biće izloženo u kapeli manastira sve vreme do opela“.
U manastiru na Jelici, inače, danas se moli sestrinstvo Eparhije raško – prizrenske u egzilu.
Tu je, juna 2010, bilo primljeno bratstvo manastira Crna Reka kod Ribarića koje je napustilo svoj dotadašnji hram, posle odluke Srpske pravoslavne crkve da Artemiju bude oduzeto zvanje vladike Raško – prizrenskog i da mu se odredi novo boravište u Šišatovcu na Fruškoj gori.
Prostor i imanje za kaluđerski zbeg iz Crne Reke poklonio je Miloje Stevanović, privrednik iz Čačka, koji je na tom mestu prethodno podigao etno naselje.
Tu se, svake godine potom, održavao Sabor Eparhije raško – prizrenske u egzilu, uz prisustvo po nekoliko hiljada vernika.
Sinod SPC je 2010. vladiku raško – prizrenskog Artemija smenio sa te dužnosti, zatim je vraćen u čin monaha, a 2015. izopšten iz Srpske pravoslavne crkve.
Autor: Rina

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*