Rast građevinarstva u prvih šest meseci 25 odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda u prva dva kvartala 2018. ostvaren je najviše zahvaljujući rastu građevinarstva i ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prvoj polovini godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima koji su doprineli rastu BDP-a Srbije u prva dva kvartala ove godine od 4,5 odsto. Posle rasta od 28,1 odsto ostvarenog u prvom kvartalu 2018, prema dostupnim podacima, u drugom kvartalu zabeležen je rast od 23,1 odsto.

„Najveći intenzitet radova postignut je na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ova dva sektora nastave da “vuku” rast građevinarstva i u drugoj polovini godine. To potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koji prati Ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. realizovano 48 odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno 35,45 milijardi od ukupno predviđene 74 milijarde dinara“ – navodi se u saopštenju.

Očekuje se da se i u drugoj polovini godine nastavi postojeća dinamika trošenja planiranih budžetskih sredstava, dok će ukupna raspoloživa sredstva biti uvećana zbog finansiranja Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*