Razorne poplave u Nemačkoj ostavile štetu od više milijardi dolara, najavljene nove obilne padavine

Katastrofalne poplave u nemačkim pokrajinama Severna Rajna Vestfalija i Rajnland Pfalc, kao i delovima Bavarske i Saksonije, odnele su gotovo 200 života, a šteta koju su nanele procenjuje se na više milijardi dolara. Meteorolozi su za ovaj vikend najavili nove obilne padavine.

Najmanje 196 osoba je poginulo, a više stotina se vodi kao nestalo nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Nemačku, a osiguravajuća društva procenjuju da je vrednost šteta, i to samo u Severnoj Rajni Vestfaliji i Rajnland Pfalcu, pet milijardi evra.

Šteta u Nemačkoj procenjuje se na više milijardi dolara

„Računamo trenutno da je osigurana šteta između četiri i pet milijardi evra“, ukazao je direktor Udruženje nemačkih osiguravajućih društava Jerg Asmusen, dodajući da je reč o prvoj proceni.

Nakon što je pre nekoliko dana izjavila da su poplave „nadrealne“ i da u nemačkom jeziku nema reči kojima bi katastrofa mogla da se opiše, kancelarka Angela Merkel izjavila je da su štete ogromnih razmera i da će biti potrebno mnogo vremena da se sanira.

„Biće nam potrebno strpljenje“, rekla je Merkel novinarima, dodavši da još ima ljudi koji se vode kao nestali, preneo je Rojters.

Angela Merkel ukazuje da će biti potrebno strpljenje da se saniraju posledice poplava

U međuvremenu, Nacionalna meteorološka služba Nemačke prognozirala je da bi u regionima pogođenim poplavama ovog vikenda moglo ponovo da bude obilnih padavina.

Meteorolozi su najavili lokalne nepogode od subote popodne, koje bi se kasnije širile na velike delove nemačke pokrajine Rajnland-Palatinat, najteže pogođene poplavama, javio je AP.

Nemačke vlasti su izgradile ogroman kamp za spasilačke ekipe na stadionu Nirburgring.

Više od 4.500 vatrogasaca, vojnika i pripadnika civilne odbrane angažovano je u raščišćavanju posledica poplava.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*