Reaguj danas za zdravije sutra u Domu zdravlja Novi Sad

NOVI SAD: Dom zdravlja „Novi Sad”, četvrtu godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi  projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”.

                      Foto: pixabay.com

S tim u vezi, pozivaju Novosađane, koji ne boluju od šećerne bolesti da im se pridruže u ponedeljak, 07. oktobra, u periodu od 8 do 10 časova  u prostorijama upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75 i već danas učine nešto za svoje zdravije sutra.

Akcija sastoji se od sledećih segmenata:

– Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu – Merenje visine krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI

– Određivanje vrednosti šećera u krvi

– Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti

– Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

Kako se podseća, šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra 2018. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa pored genetskih faktora veoma značajnu ulogu imaju negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, fizička neaktivnost, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima su posebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva obolevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Cilj projekta je, navodi se saopštenju, otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*