Recept nedelje: Knedle sa šljivama

Recept nedelje: Knedle sa šljivama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li i vas knedle sa šljivama vraćaju u detinjstvo? Neodoljiv ukus i miris domaćih knedli sa šljivama.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašika omekšalog putera
  • 2 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 4 kašike griza
  • 250-350 g oštrog brašna
  • 30 šljiva
  • 200 g prezli
  • 1 dl ulja za prženje
  • 2 kesice vanilin šećera

Knedle sa šljivama, priprema:

Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata.

Dužina kuvanja zavisi od veličine krompira, birajte krompire iste veličine kako bi se ravnomerno skuvao.

Kada je krompir skuvan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte.

Dodajte žumanca, so i puter.

Recept nedelje: Knedle sa šljivama 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sjedinite sve sastojke.

Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.

Umesite testo.

Ako je testo previše meko i lepi se dodajte još malo brašna.

Testo treba da bude meko i kompaktno.

Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli.

Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.

Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.

Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer.

Recept nedelje: Knedle sa šljivama 3

Napomene:

Broj knedli zavisi od veličine šljiva, ali i od toga koje debljine želite da bude testo.

Krompir možete da koristite po izboru – beli, roze, žuti…

Obično koristim onaj koji imam.

Nekada ga kuvam u ljusci, a nekada ga pre kuvanja oljuštim, isečem na kockice i skuvam. Po meni nema neke razlike. Šljive koristim sa košticama.

Za pripremu knedli možete koristiti i zamrznute šljive.

Takođe, na isti način možete pripremiti knedle sa bilo kojim voćem.

Što se tiće izbora masti, možete koristiti ono što volite, kako za testo tako i za prženje prezli.

U suštini, za pripremu knedli nisu bitne potpuno precizne mere – koji gram više ili manje neće praviti problem.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*