Rekonstruisane trafostanice „Subotica 2“ i „Subotica 1“

Elektroprivreda Srbije je u rekonstrukciju dve visokonaponske trafostanice u Subotici uložila ukupno tri miliona evra, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić koji je danas, zajedno sa saradnicima i načelnikom Severnobačkog upravnog okruga Dragim Vučkovićem, obišao rekonstruisane trafostanice „Subotica 2“ i „Subotica 1“. Modernizovane trafostanice obezbediće građanima i privredi bolje snabdevanje strujom.

Grčić je, obraćajući se medijima, naglasio da je rekonstrukcija ovih trafostanica veoma značajna za dalji industrijski razvoj Subotice i dolazak novih investitora.

„Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u severnom delu Srbije. Za svaki industrijski razvoj neophodno je obezbediti infrastrukturu, a deo toga je i napajanje strujom istakao“ – je Gačić.

Podsetio je da je trafostanica „Subotica 1“ najstarija trafostanica u tom delu Srbije, izgrađena 1959. godine.

„Verovali ili ne, do rekontrukcije je samo popravljana i bili su rešavani trenutni kvarovi. Prvi put posle 59 godina ova trafostanica je u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbeđeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike“ – naveo je Grčić, i dodao da je trafostanica „Subotica 2“ izgrađena 1976. godine, da joj je rekonstrukcijom povećan kapacitet, a modernizacijom stvoreni uslovi za priključenje novih korisnika.

Prema njegovim rečima, sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prakida struje može brzo da se reaguje.

„Suboticu, inače, po pitanju napajanja strujom od svih gradova razlikuje to što ima dvosmerno napajanje, što znači stabilno. Ako se iz jednog pravca nešto loše desi istog momenta se preusmeri iz drugog i uspostavi mreža, a Subotica ima napajanje sa čak četiri strane“ – podvukao je Grčić.

On je čestitao gradskim vlastima Subotice ističući da su veoma ekspeditivni kada je u pitanju neophodna papirologija za realizaciju projekta.

Uz konstataciju da po tom pitanju Subotica i Čačak prednjače u odnosu na druge gradove u Srbiji, napomenuo je da ima mnogo trafostanica za rekonstrukciju u Srbiji i da je mnogo urađeno prethodnih godina, ali da se decenijama unazad skoro ništa nije radilo osim hitnih popravki.

„Bogu hvala, u današnje vreme Srbija zahvaljujući politici Aleksandra Vučića doživljava ekonomski i privredni prosperitet, a da bi se nastavio neophodno je obezbediti infrastrukturu, gde su dve osnovne stvari: putevi i napajanje električnom energijom. Naš zadatak je da obezbedimo napajanje strujom u svakom gradu, naselju i mesnoj zajednici, u zavisnosti od nivoa potreba“ – kazao je Grčić.

Dragi Vučković je zahvalio Grčiću na poseti i naglasio da je to prva poseta direktora tog preduzeća posle više decenija.

„Dugujemo veliku zahvalnost za ovu investiciju u trafostanice ‘Subotica’ 1 i 2 i što je ona bila od priortetnog značaja za EPS“ – rekao je Vučković.

Subotica je, naveo je, proširila energetske kapacitete i obezbedila sebi budućnost po pitanju napajanja strujom, a stabilno snabdevanje će posebno osetiti potrošači naselja Aleksandrovo i Novi Žednik, ali i ceo južni, jugoistočni i jugozapadni deo Subotice.

„Kada pregovarate sa investitorima, vrlo ih zanima kakav je infastrukturni ambijent i snabdevanje strujom. Subotica ima budućnost i zahvalni smo Vladi Srbije i EPS-u“ – istakao je Vučković.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*