Rekonstrukcija i modernizacija škola osnova za kvalitetno obrazovanje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas, u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade, Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, za čiju je obnovu iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara.

To je prva sveobuhvatna obnova zgrade u kojoj se nalazi Hemijsko-tehnološka škola, izgrađena 1897. godine u stilu eklektike, koja je pod zaštitom države kao kulturna i arhitektonska baština.

Radove na rekonstrukciji predstavio je direktor škole Nikola Matković, a u pratnji premijerke Hemijsko-tehnološku školu su obišli i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

U prvih godinu dana rada ove Vlade iz budžeta je izdvojeno više od 433 miliona dinara za obnovu i opremanje 168 osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, učeničkih domova i studentskih centara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je rekonstrukcija i modernizacija škola osnova za kvalitetno obrazovanje.

„Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uslove u kojima đaci uče i rade“ – naglasila je premijerka.

Ona je ukazala i na to da je Hemijsko-tehnološka škola, u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku, primer za sve druge obrazovne ustanove kako se uz razvijanje preduzetništva i dualnog obrazovanja pomaže učenicima da lakše nađu zaposlenje nakon završetka školovanja.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je u prošloj školskoj godini u Srbiji osnovano 177 učeničkih kompanija u 77 srednjih škola, dok je predmet preduzetničkog obrazovanja uveden u svim završnim razredima srednjih stručnih škola, u više od 80 obrazovnih profila.

„Vlada Srbije ne zapostavlja tredicionalne grane ekonomije – činimo ih efikasnijim oslanjajući se upravo na dualno obrazovanje i učeničko preduzetništvo, koje će pomoći da naša zemlja bude konkurentna u ekonomiji budućnosti“ – poručila je Brnabić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*