Rekordan broj novozaraženih u Ukrajini

KIJEV, KIŠINJEV –

U Ukrajini je u poslednja 24 sata korona virus otkriven kod 20.341 osobe, što je najviši dnevni bilans od početka pandemije, saopštio je ministar zdravlja Maksim Stepanov.

Prema njegovim rečima, od poslednjeg preseka preminulo je 396 osoba, prenosi TASS.

korona, virus, zaljubljeni, par, ukrajina, kijev, 12

EPA-EFE (Sergey Dolzhenko)

Stepanov je na Tviteru naveo da je u istom periodu hospitalizovano 5.186 ljudi.

Do sada je u Ukrajini korona virusom zaražena 1.731.971 osoba, od kojih je 34.075 preminulo.

Policijski čas u dva najveća grada Moldavije

U Moldaviji je zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvedeno niz antikovid mera, uključujući policijski čas u prestonici Kišinjevu i drugom gradu po veličini Baltiju.

Mere će biti na snazi najmanje do 30. aprila.

Stanovnici Kišinjeva i Baltija neće moći da izlaze iz kuće između 23 i 05 ujutro, prenosi TASS.

Izuzeci su građani koji moraju da putuju, idu na posao ili da prime medicinsku pomoć.

Sprovođenje policijskog časa nadgledaće vojska.

moldavija

EPA-EFE/DUMITRU DORU

Ostale mere podrazumevaju uvođenja rada na daljinu za najmanje 70 odsto zaposlenih u državnim i privatnim preduzećima, zatvaranje obrazovnih ustanovama u najpogođenijim oblastima i otkazivanje svih javnih događaja.

Vrtići će, međutim, ostati otvoreni.

Prodavnice i tržni centri radiće po posebnom režimu.

Epidemiološka situacija u Moldaviji drastično je pogoršana u februaru, što je dovelo zdravstveni sistem u kritičnu situaciju.

Vršilac dužnosti premijera Aurelij Čokoj ocenio je da će vanredno stanje, koje je u zemlji uvedeno 1. aprila, pomoći privremenoj vladi koja ima ograničena ovlašćenja da se efikasnije suprotstavi epidemiji.

Kurc: U narednih 100 dana svi će moći da se vakcinišu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obećao je danas gađanima da će u narednih 100 dana svi koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa to biti i u mogućnosti da učine.

„Postoje razne informacije o aktuelnoj situaciji u Austriji i zato razumem da su građani uzbuđeni. Zbog toga želim da prenesem pravu sliku stanja. Najvažnija vest je da vakcina deluje i da vakcinacija napreduje. Od pet miliona građana koji, prema istraživanjima, žele da se vakcinišu, do sada je jedna četvrtina dobila cepivo. Time smo trenutno među prvih 10 zemalja u Evropi i prvih 20 u svetu“, objasnio je Kurc u video poruci građanima.

On je istakao da nije građanima sigurno bitno međunarodno rangiranje, već kada će moći da se vakcinišu.

“Iako dobijamo svega 50 odsto dogovorenih količina, mogu najaviti da će u narednih 100 dana svima koji žele da se vakcinišu biti ponuđena vakcina“, podvukao je Kurc, dodajući da će time biti moguće da se zemlja vrati normalnosti do leta.

Kurc je objasnio da, prema planu imunizacije, u aprilu vakcinu mogu da dobiju sve osobe starije od 65 godina, da će to u maju biti ponuđeno svima starijim od 50 godina, a potom svim ostalim građanima.

„Vreme do mogućnosti da svi građani dobiju vakcinu biće izazovno i dalje nepredvidivo kako zbog mutacija virusa, tako i zbog manjih isporuka vakcina, ali cilj ostaje da sprečimo preopterećenje zdravstvenog sistema, posebno intenzivne nege“, naglasio je Kurc.

On je istakao da svakom vakcinom koja se da nije zaštićena samo ta jedna osoba, već doprinosi da u maju zemlja dođe u situaciju da će zdravstveni sistem biti u boljoj situaciji, te da će moći mere da se popuste, da će ponovo biti moguć odlazak na sportsku utakmicu, kulturnu manifestaciju, u restoran ili putovati.

„Mnogi od nas više ne mogu da čuju za reč korona, ali znajte, i to će proći“, ohrabrio je građane kancelar.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*