Republikanci na putu da dobiju guvernere dve države u kojima je pobedio Bajden

Izvor: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Republikanac Glen Jangkin pobedio je na izborima za guvernera Virdžinije, a još jedan republikanac je nadomak pobede u Nju Džersiju, što je upozorenje za demokrate predsednika SAD Džozefa Bajdena, uoči izbora za Kongres sledeće godine.

Jangkin, koji se ranije bavio privatnim investicionim fondovima, dobio je na popularnosti u poslednjim nedeljama kampanje i porazio nekadašnjeg guvernera, demokratu Terija Mekolifija, navodi se u projekcijama koje su objavili CNN i NBC.

Jangkin nikada ranije nije obavljao funkciju izabranog službenika, a sebe je u kampanji predstavio kao političkog autsajdera i bavio se pitanjima rasizma u školama i obaveznim nošenjem maski zbog kovida 19.

U Nju Džersiju u blagom je vođstvu republikanac Džek Sijatareli, ispred demokrate Fila Marfija, a prebrojano je oko 80 odsto glasova.

Rezultati u dve države u kojima je Bajden ubedljivo pobedio Donalda Trampa prošle godine su ozbiljno upozorenje demokratama uoči izbora 2022. godine, na kojima će se odlučivati o kontroli nad Kongresom SAD, a time i o budućnosti Bajdenove političke agende.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*