Ribočuvari ulovili šest kilometara ilegalnih mreža

U fokusu združene akcije bili su Dubovački kanal, Smederevska i Ada Čibuklija, kao i potez Labudovo okno, deo Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara” – Krivolovci budu relativno retko uhvaćeni na delu, pa su kontrole na vodi česte i nenajavljene, navodi Politika.

(ŠG „Banat” Pančevo)

Pančevo – Ribočuvarska služba Javnog preduzeća „Vojvodinašume” u organizaciji Šumskog gazdinstva „Banat” u Pančevu tokom redovne akcije kontrole ribarskog područja pronašla je i zaplenila ilegalno postavljene mreže u dužini od 6.000 metara i veći broj nedozvoljenih ribarskih alata, što je, ističu u ovom preduzeću, snažan udarac na sve pojedince koji ozbiljno narušavaju riblji fond Republike Srbije.

Gazdinstvo sprovodi organizovane akcije sa ribočuvarima iz drugih gazdinstava koji upravljaju ribarskim područjima na teritorijama koje su u sistemu „Vojvodinašume”. U periodu pravoslavnog posta najveća je ekspanzija ribokrađe na svim vodama, pa su i kontrole tada češće. Željko Sušec, zastupnik ogranka ŠG „Banat” u Pančevu za „Politiku” kaže da su ovoga puta kontrolisali Dubovački kanal, Smederevsku i Adu Čibukliju, kao i potez Labudovo okno, deo Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara”.

„ŠG ’Banat’ u Pančevu JP ’Vojvodinašume’ gazduje područjem sa najbogatijim ribljim fondom u zemlji. Osim dela na kom je sprovedena poslednja akcija, pokrivamo i područja Banat–Dunav i Srem–Dunav, ukupne dužine oko 80 kilometara plovnog puta, u kojem su, zavisno od dela, važeća tri stepena zaštite. U prvom stepenu zaštite zabranjene su sve ribolovačke aktivnosti, a u drugom i trećem stepenu dozvoljen je samo rekreativni ribolov”, napominje Sušec.

Da krivolovci na pomenutim lokalitetima ne miruju, dokazuju i brojke iz zaplena u minule dve sezone. Tako je 2019. godine oduzeto 1.208 mreža dugačkih oko 50 kilometara i 270 komada nedozvoljenih alatki, podneto je 29 prekršajnih prijava. Tokom prošle godine broj oduzetih mreža se bezmalo prepolovio na 729, ukupne dužine 35.653 metra, a manje je bilo prekršajnih prijava – 14. Od januara do aprila ove godine već je zaplenjeno 10 kilometara mreža i 15 nedozvoljenih alata. Napisano je i sedam krivičnih prijava za nelegalno obavljanje ribolova, koji je po podacima gazdinstva, najizraženiji na Gajačkom dunavcu.

„Unazad dve godine zaplene nelegalno postavljenih mreža ukazuju na masovnu   nedisciplinu, ali i domaćinsko gazdovanje ovim ribarskim područjem. O tome najbolje govore i rezultati u borbi protiv svih oblika ribokrađe i povećanje ribljeg fonda. Lokalitet Labudovo okno svake godine se poribi sa 2.000 do 5.000 kilograma šaranske mlađi, a svaka zaplena daje nam veću snagu i elan u budućoj borbi protiv svih koji narušavaju riblji fond naših reka”, naglašava Sušec.

Ovlašćenja službenog lica – ribočuvara jesu kontrolisanje, pregled, foto i video zapisi prekršaja i oduzimanje dozvola. Relativno retko se ribokradice uhvate na delu, pa su zato kontrole na vodi česte i nenajavljene. Ribočuvarska služba JP „Vojvodinašume”  posebno obilazi ribarska područja u vreme zabrane mrežarskih i samolovnih alata, i to od 1. aprila do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna. Pišu krivične prijave, koje se prosleđuju nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*