Rodijum pet puta vredniji od zlata

Cena izuzetno retkog metala srebrnaste boje – rodijuma nastavila je višegodišnji rast, uzletevši od početka januara do sada za 32 procenta, na najviši nivo od 2008. godine.

Cena rodijuma je u petak iznosila 8.000 dolara po unci, prema podacima hemijske industrije „Džonson Matej“. Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi mogla da dostigne rekordnih 10.000 dolara, što je najviša kota zabeležena 2008. godine.
Foto: Geti

 

Ovaj plemeniti metal, koji se uglavnom koristi za automobilske katalizatore, poskupeo je u proteklih godinu dana 225 odsto, a u poslednje četiri godine cena mu je uvećana 12 puta usled rastuće tražnje automobilskog sektora, čime je nadmašio sve druge glavne sirovine.
Rodijum je podložan ludoj fluktuaciji„, izjavio je za „Blumberg“ Anton Berlin, šef za analize i razvoj tržišta u ruskoj kompaniji Norilsk Nikl. Ovo preduzeće iskopava iz rudnika oko 10 odsto ukupnog rodijuma u svetu.
Pooštreni standardi o emisiji štetnih gasova iz automobila takođe su bili okidač rasta cena rodijuma.
Glavni pokretač cena od početka januara bila je fizička tražnja iz Azije, koja bi mogla da bude povezana i sa automobilskom industrijom. Kupovine su izazvale još više kupovina i na jednom neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, sa kretanjem cene koje se vidi možda samo jednom u 10 godina„, izjavio je Andreas Danijel, trgovac u rafineriji „Hereus Holding“, prenosi Raša tudej.
Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale jer se njime ne trguje na berzi. Smatra se da bi tržište rodijuma bilo veoma ograničeno, pa se većina ugovora sklapa direktno između dobavljača i industrijskih korisnika.
Rodijum se vadi kao nusproizvod u rudnicima platine i nikla i predstavlja najdragoceniji metal, jer jedna tona zemljine kore sadrži tek oko 0,001 grama tog metala. Ima visoku tačku topljenja i neverovatnu otpornost na koroziju. Najveći proizvođači rodijuma su Južna Afrika, Rusija i Kanada.
Autor: Tanjug

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*