Rođendan Narodne biblioteke, kompletiran predlog arhitektonskog rešenja za novi depo

Narodna biblioteka Srbije obeležila je 189. rođendan. Najstarija ustanova kulture na novom je početku, sa novim vršiocem dužnosti upravnika i ambicioznim planovima.

Naredne godine počinje izgradnja dugo očekivanog depoa Narodne biblioteke u koji će se konačno smestiti deset vekova koje baštine njene knjige. Predlog za arhitektonsko rešenje kompletiran je danas

„Želimo da verujemo da je ovo novi početak. Biblioteka nije samo čitaonica. Ona je kulturno raskršće“, rekao je Vladimir Pištalo v. d. upravnika.

Pištalo se nada da će se uvećati broj laboratorija za obradu retkih i starih knjiga, i ocenjuje da je to pravi odnos prema tradiciji.

„Takođe, radićemo više na digitalizaciji. Naš veb-sajt je u fazi renoviranja i voleo bih da više budemo prisutni u bibliotekama Srbije i takođe voleo bih da budemo više međunarodno prisutni“, rekao je Pištalo.

Književnik Vladan Matijević održao je svečanu besedu. „U nekim svečanim časovima ne škodi da se na neki trenutak setimo patnje“, smatra Matijević.

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, kaže da čitajući učimo da razumemo sebe, svet oko nas i druge, ali i da na valjan način odredimo staze kojima ćemo se kretati u budućnosti.

Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ pripala je Gordani Đilas, bibliotekarki savetniku biblioteke Matice Srpske.

Zdanje na Svetosavskom platou otvoreno je pre gotovo pola veka na dan stradanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Tada je legendarni ministar kulture Francuske Andre Malro poklonio svoju knjigu o Pablu Pikasu, podsećajući na spaljene knjige 6. aprila 1941. godine. Neke od ugljenisanih knjiga izložene su u holu Biblioteke.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*