RTS-u državna subvencija od 105 miliona za digitalizaciju arhive

Za digitalizaciju programskog arhiva „Radio-televizije Srbije“ javni servis će od Ministarstva kulture i informisanja dobiti 105 miliona dinara državne pomoći, pokazuje Rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći.

Iznos bi ipak mogao da bude i veći, jer je Savet Komisije ocenjivao samo predlog ugovora pa se, kako se i sami ograđuju, on „potencijalno može razlikovati od konačnog teksta ugovora koji će biti potpisan, naročito u pogledu iznosa pomoći“.

Za projekat digitalizacije u 2021. godini potrebno je ukupno 155 miliona dinara. Deo troškova trebalo bi da porkije RTS i to iz novca koji će biti prikupljen po osnovu taksi, kao i ostalih marketinških i komercijalnih prihoda, dok će veći deo – 105 miliona dinara, finansirati Ministarstvo.

Uz pomoć projekta trebalo bi da se nastavi digitalizacija svih nosača slike i zvuka, kao i nabavka opreme za dalju nadogradnju sistema za digitalizaciju.

Plan aktivnosti uključuje kreiranje nove baze podataka koja treba da obuhvata televiziju, radio i PGP, kao i fototeku i kartoteku pretraživu preko interneta, te nastavak digitalne restauracije kultnih televizijskih serija i filmova uz istovremeno arhiviranje i novog programa koji se proizvodi, piše u rešenju Komisije.

Sredstva potrebna za digitalizaciju uključuju nabavku uređaja za ultrasonično čišćenje filmske trake sa pratećom opremom (20 miliona), angažovanje stručnih saradnika iz oblasti digitalizacije i obrade digitalizovanih materijala (40 miliona), nadogradnju i razvoj postojećih sistema za digitalizaciju (35 miliona), sistem za projekcionu salu u centru za digitalizaciju Sajam (15 miliona), nabavku opreme za digitalizaciju Radio Beograda (deset miliona).

Deo projekta digitalizacije za koji je data subvencija mora da bude sproveden do kraja 2021. godine.

Digitalizacija arhive RTS-a započeta je 2017, a do sada je digitlaizovano oko 50.000 sati programa u HD i SD, rekao je za aprilski broj nedeljnika „Vreme“ Miloš Stojanović, zamenik direktora produkcije TV i rukovodilac Centra za digitaliaciju na Sajmu.

Plan je da se digitalizuje celokupni arhiv javnog servisa koji ima oko 200.000 sati programa u naredne dve decenije, a za to će biti potrebno ukupno 4,3 miliona evra (oko 500,6 miliona dinara), objavljeno je u januaru 2018. godine.

 

 

 

IZVOR:NOVA EKONOMIJA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*