Rum Baba (recept)

Rum baba ili baba au rhum je vrhunski sočni kolač napravljen sa kvascem, bogato natopljen u šećerni sirup sa aromom ruma.

                       Foto: Vesna Laćarak

Interesantno je da ovaj kolač pod zajedničkim imenom baba danas možemo naći u Napulju, Ukrajini, Poljskoj ali i Francuskoj. Negde je zadržao svoj prvobitni cilindrični oblik (od kalupa), ali se uglavnom pravi poput manje krofne ili mini kuglofa.

Rum baba je kolač slojevitog ukusa i arome. Za dekoraciju koristiti šantil krem ili umućeni šlag sa sezonskim voćem.

Šta nam je sve potrebno:

  • 125g putera
  • 75g suvog grožđa
  • 250g brašna
  • 50g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 100ml mleka
  • korica limuna
  • korica pomorandže
  • so
  • rum
  • 50g džema od kajsije

Za preliv:

  • 600ml vode
  • 350g šećera
  • 50ml ruma
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Način pripreme:

Postupak  ćemo podeliiti u III dela, kako bi nam olakšalo pripremu.

I deo

Kvasac i kašiku šećera sipati u toplo mleko i ostaviti nekoliko minuta da odstoji. Umutiti jaja pa dodati u mleko sa kvascem.

Posebno pomešati brašno, šećer, so i dobro oprane narendane korice limuna i pomorandže. Sve to dodati u kvasac i jaja, nakon toga dodati  omekšali puter. Mešati 2-3 minuta dok testo ne postane mekano i elastično. Kada završimo sa mućenjem testo pokriti providnom folijom i pustiti da kvasac odradi svoj proces. Za sat vremena testo će se udvostručiti.

II deo

Suvo grožđe preliti sa 2 kašike ruma. Kada grožđe nabubri sipati ga u testo koje se u međuvremenu udvostručilo.

U podmazani baba kalup sipati testo. Ostaviti testo da se diže još pola sata ili dok ne vidite da je počelo da se uzdiže iznad kalupa.

Narasle babe peći 25 minuta na 180C dok ne postanu zlatno smeđe. Babe izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade.

III deo

Napravi sirup od ruma za namakanje baba.

Kuvati vodu i šećer 15 minuta, dok ne dobijemo sirup, nakon toga dodati rum i ekstrakt vanile.

Babe umakati u topao rum sirup, okrećući nekoliko puta, kako bi testo što više upilo sirup. Kolači će nabubreti.

Kolače složiti na tacnu i premzati toplim džemom od kajsije u koji ste dodali malo vode.

Od gore babe ukrasiti kremom ili šlagom i sezonskim voćem.

Napomena: kao zamena za baba kalupe koristiti kalup za mafine.

Uživajte!

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*