Rusi pomažu u istrazi pada bugarskog „miga 29”

štećena „crna kutija”, u koju su prodrli morska voda i kerozin, biće predata ekspertima ruskog proizvođača aviona, piše Politika.

Nastradali pilot Valentin Terzijev (Ministarstvo odbrane Bugarske)

Ključnu pomoć u rasvetljavanju udesa bugarskog borbenog aviona „mig 29”, koji se 9. juna srušio u Crno more, daće Rusija. „Crna kutija”, koja je pronađena među ostacima olupine, biće, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Bugarske, predata proizvođaču „Mig” kako bi pokušao da dođe do tehničkih podataka o letu koji se završio kobno po pilota.

Ovaj slučaj privukao je i pažnju javnosti u Srbiji, jer se nesreća desila tokom izvođenja vežbe protivvazduhoplovne odbrane „Šabla 2021”, na istoimenom poligonu kod Varne, a na kojoj je trebalo da bojevo gađanje izvedu i raketaši, ali i piloti „migova 29” Vojske Srbije.

Povrh svega nedavno je jedan bugarski novinar izneo tvrdnju da je srpska vojska oborila bugarski avion, što je neistina, budući da tada raketne jedinice sa zemlje nisu gađale a, pošto se nesreća dogodila noću, lansiranje rakete se svakako ne bi moglo sakriti. Ipak, pošto je ova glasina uzela maha, Ministarstvo odbrane Srbije moralo je da demantuje takve navode.

U ovom udesu nastradao je major Valentin Terzijev. Fatalne noći poleteo je iz baze „Graf Ignjatijevo” kod Plovdiva, sa zadatkom da raketom vazduh–vazduh ispaljenom sa „miga 29” gađa cilj, padobransku metu koja se lelujala u vazduhu 20 kilometara od obale. Međutim, u 0.45 časova naprasno je izgubljen kontakt s avionom. Šta se zapravo desilo, i dalje je misterija.


(EPA-EFE/Vasil Donev)

Vežba je odmah prekinuta, a na lice mesta poslati su spasilački brodovi. Na površini su pronađene krhotine aviona, a narednih dana i ostaci olupine na dubini od oko 70 metara i tada je saopšteno da je pilot poginuo. Kasnije je na morskom dnu pronađena i „crna kutija”.

Ona se, međutim, razlikuje od onih u civilnoj avijaciji – beleži samo parametre leta, ali ne i šta govori pilot prilikom održavanja veze. Međutim, taj razgovor se snima u kontroli leta, a Terzijev je komunicirao s bazom „Graf Ignjatijevo” i kontrolorima na samom poligonu u Šabli.

Kako su predstavnici bugarske vojske izjavili na konferenciji za novinare održanoj u ovoj bazi, „crna kutija” je pronađena mehanički oštećena i u nju su ušli morska voda i kerozin. Ipak, moguće da su podaci o letu sačuvani, pa će ona, u stanju u kakvom je pronađena, biti predata ekspertima ruskog proizvođača „Mig”, koji će, uz prisustvo kolega iz Bugarske, pokušati da „izvuku” tehničke parametre poslednjeg leta Terzijeva, koji je, inače, posthumno unapređen u čin potpukovnika.

Bugarska, danas članica NATO-a, već decenijama koristi „migove 29” nasleđene iz vremena dok je bila u Varšavskom ugovoru. U toku je proces nabavke američkih aviona F-16, koji bi trebalo da u narednim godinama zamene „migove 29”.


(Printskrin)

Bugarski ministar odbrane Georgi Panajotov najavio je da će se prekinuta vežba protivvazduhoplovne odbrane održati u septembru na poligonu u Šabli, a za sada nije poznato da li će na njoj učestvovati i pripadnici Vojske Srbije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*