Rusija ostaje strateški partner Srbije

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa tom zemljom, na temeljima strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

FOTO:TANJUG

Selaković je istakao da je Srbija zadovoljna postojećim intenzitetom susreta na visokom i najvišem nivou, izrazivši nadu da će u skorije vreme Beograd posetiti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je iskazao zahvalnost Rusiji zbog blagovremene i velikodušne pomoći u borbi protiv koronavirusa, kao i na spremnosti da nam pruži materijalno-tehničku podršku u vidu test-sistema i reagenasa za dijagnostiku.

Prema njegovim rečima, Srbija je zahvalna Rusiji i na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da pitanje Kosova i Metohije rešimo dijalogom, odnosno mirnim i diplomatskim sredstvima.

Visoko cenimo poziciju Rusije po kojoj će u dijalogu Beograda i Prištine podržati dogovor koji je u skladu sa interesima naše zemlje, naglasio je šef srpske diplomatije.

Srbija, kako je dodao, pridaje izuzetan značaj unapređenju ekonomskih odnosa sa Rusijom, koja je naš veoma važan ekonomski partner, kako zbog razvijene spoljnotrgovinske razmene, tako i zbog investicija ruskih kompanija u srpsku privredu.

Ministar je podsetio na to da je Ruska Federacija u 2019. godini bila treći spoljnotrgovinski partner Srbije, a naša robna razmena u prošloj godini povećana je na nivo od 3,5 milijarde dolara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*