Rusija: Pritvoreno pet odgovornih lica iz rudnika

MOSKVA –

Sud u Sibiru danas je odredio pritvor u trajanju od dva meseca za pet odgovornih lica, koji se suočavaju sa optužbama u vezi sa rudarskom nesrećom u kojoj je ove nedelje poginula 51 osoba.

Trojici menadžera u rudniku uglja Listvjažnaja u Kemerovskoj oblasti, uključujući i generalnog direktora, određen je pritvor do kraja januara zbog nepoštovanja propisa industrijske bezbednosti, saopštio je portparol tamošnjeg regionalnog tužilaštva, prenosi Rojters.

požar u rudniku u rusiji

Izvor: EPA-EFE(MAXIM SHIPENKOV)

Sud je takođe naložio dvomesečni pritvor za dvojicu inspektora bezbednosti, koji su ovog meseca izdali sertifikat za rudnik, a da pri tome nisu izašli da provere objekat.

U eksploziji metana u rudniku uglja u Sibiru poginula je 51 osoba, među kojima i pet spasilaca, prema informacijama lokalne administracije.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da se 60 osoba nalazi na bolničkom lečenju zbog povreda zadobijenih u rudniku, prenela je novinska agencija TASS.

Nesreća u rudniku, koji se nalazi oko 3.500 km istočno od Moskve u regionu Kemerovo, najveća je u Rusiji, posle dve eksplozije koje su se dogodila 2010, u rudniku Raspadskaja u istoj ovoj oblasti, kada je poginula 91 osoba.

Nesreću izazvala eksplozija metana?

Smrtonosnu nesreću u rudniku uglja Lastvijažnjaja u regionu Kuzbas na jugu centralne Rusije verovatno je izazvala eksplozija metana, javlja TASS pozivajući se na saznanja iz lokalnih policijskih izvora.

„Preliminarne informacije navode na zaključak da se dogodila iznenadna eksplozija metana. Ipak, reč je o pretpostavkama, jer nadležna istražna tela još uvek rade na utvrđivanju činjenica“, navodi se u zvaničnom saopštenju i dodaje da je u toku analiza rada senzora kako bi se ustanovilo kolika je bila koncentracija metana u trenutlku incidenta.

Zamenik državnog tužioca Dmitrij Demešin izjavio je juče da su se rudari i ranije žalili na visok nivo metana u rudniku, ali je dodao da je prerano reći da li je to dovelo do eksplozije iako je ranije potvrdio da je moguće da je uzrok nesreće eksplozija metana.

Izvor iz službe za vanredne situacije rekao je sinoć da je ukupan broj poginulih dostigao je 51, među njima je i šest spasilaca i da ima čak 64 povređenih.

Ukupno je 284 rudara je bilo zarobljeno u rudarskom oknu, a do sada je evakuisano njih 239.

Lokalna policija uhapsila je juče dvojicu bezbednosnih inspektora koji se sumnjiče za krivično delo iz nehata, jer su ranije ovog meseca dali rudniku uglja Listvijažnjaja dozvolu za rad, ali nisu proverili objekat.

Istražni odbor, nadležan za teške zločine, saopštio je juče da će protiv inspektora biti podignuta optužnica i da će im biti određen pritvor, preneo je ranije Rojters.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*