Rusija zagrmela na Britaniju po pitanju Kosova: Skrećemo vam pažnju i upozoravamo!

Povodom izjave britanske ambasadorke u Savetu bezbednosti UN Karen Pirs da Priština ima pravo na vlastitu vojsku, oglasila se Ambasada Rusije u Londonu ocenivši da Velika Britanija i ostale zapadne zemlje ignorišu pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po srpsko stanovništvo na KiM.

 

FOTO/ Printscreen

 

Ruska ambasada je u saopštenju ponovo skrenula pažnju na to da formiranje takozvane „kosovske vojske“ predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što, upozorila je, drastično povećava potencijal za pojavu novog izvora tenzija na Balkanu, prenosi TAS S.

 

– Iznenađuje da zapadni predstavnici uporno ignorišu ovu očiglednu činjenicu koja je, na primer, pomenuta u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini – ocenjuje se u saopštenju. 

Ruska ambasada smatra i da su napori EU u posredovanju između dve strane doživeli neuspeh.

 

– Umesto pridržavanja dobrovoljno preuzetih obaveza u normalizaciji situacije u regionu, oni (članice EU) u stvarnosti zatvaraju oči na flagranta kršenja međunarodnog prava – ocenjuje ruska amabasada. 

Ističe i da odluka Prištine o transformaciji tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, kojom se dozvoljava da samo multinacionalni kontigenti pod međunarodnom kontrolom budu prisutni na teritoriji KiM.

Istovremeno, kako se napominje u saopštenju ruske ambasade, ta odluka je u suprotnosti sa tzv. kosovskim ustavom.

 

– Mi redovno skrećemo pažnju predstavnicima zemalja zapadnog bloka na različitim nivoima na tu nečuvenu činjenicu, ali određene pristalice kosovske nezavisnosti opovrgavaju naše argumente raznim izgovorima. Britanci, naročito, insistiraju na nekoj posebnoj “pravnoj interpretaciji“ pomenute rezolucije, koja se izgleda veoma dobro uklapa u njihov koncept “poretka zasnovanog na pravilima  navodi ambasada. 

 

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs rekla je u četvrtak, na sednici SB UN o Kosovu, da britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SB UN ne brani formiranje tzv. kosovske vojske.

Ona je istakla i da samoproglašeno Kosovo više nije „akutna kriza“, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

 

Izvor: TANJUG/Srbija danas

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*