Ruska Gazeta: „Dara“ – srpski odgovor falsifikatorima istorije

MOSKVA –

Moskovski dnevnik „Ruska gazeta“ ocenjuje da film „Dara iz Jasenovca“, koji je nedavno prikazan javnosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, predstavlja srpski odgovor falsifikatorima istorije.

U komentaru se navodi da je film režisera Predraga Antonijevića imao veliki uspeh prilikom prikazivanja u bioskopima u SAD, ali ocenjuje da je iz političkih razloga isključen iz takmičenja za Oskar.

dara, iz, jasenovca,

Filmski centar Srbije

„Ruska Gazeta“ navodi da je film snimljen uz državnu podršku Srbije i ističe da govori o srpskoj golgoti – genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz žrvanj represivne mašinerije marionetske Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

List podseća da su vođa NDH Pavelić i ministar prosvete Mile Budak želeli da srpsko pitanje reše radikalno tako što će trećina Srbija biti ubijena, trećina na silu pokatoličena, a trećina proterana u Srbiju, a da je parola koju je Budak smislio glasila „Srbe na vrbe“.

Posledice genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bile su zastrašujuće, a kako navodi Ruska Gazeta, uništeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba je nasilno prevedeno u rimokatoličku veru, a ubijeno je oko 750.000 Srba.

List ističe da je film težak i da ga je nemoguće gledati bez suza i saosećanja sa patnjom devojčice Dare, njene porodice i svih žrtava Jasenovca.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*