Ruski specijalci će razminirati Srbiju još dve godine, poklon vredan 20 miliona dolara

Vlada Ruske Federacije produžila je projekat humanitarnog razminiranja Srbije do 2020. godine, a kako javlja Sputnik, reč je o pomoći Rusije vrednoj više od 20 miliona dolara koja će rešiti veliki humanitarni, ali i ekološki problem Srbije.

Na Karađorđevo brdo između Paraćina i Ćuprije stigli su demineri iz Ruske Federacije koji će narednih meseci, zajedno sa kolegama iz Srbije, čistiti tu lokaciju od neeksplodiranih NATO projektila.

Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje ove godine ima 52 pripadnika. Reč je o specijalcima obučenim da vide, prepoznaju i demontiraju eksplozivne naprave.

Mnogi od njih već su bili u Srbiji, jer se projekat pomoći Ruske Federacije Republici Srbiji u čišćenju teritorije od neeksplodiranih ubojitih sredstava sprovodi već 11 godina.

Novina je da će nam Rusija u čišćenju zemlje od bombi pomagati i u naredne dve godine, kaže za Sputnjik kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija.

 EPA/FELIPE TRUEBA

 

 

„Vlada Ruske Federacije produžila je projekat humanitarnog razminiranja Srbije na još tri godine, 2018, 2019. i 2020. godinu. Trenutno se, po zahtevu Republike Srbije, radi na projektima našeg Centra za razminiranje, dakle Srbija će odrediti šta je prioritet za čišćenje i koje teritorije.

Reč je o pomoći Rusije vrednoj više od 20 miliona dolara“, ističe Glamočlija.

Novi projekt čišćenja Srbije od NATO bombi koji će narednih meseci zajedno sprovesti ruski i srpski demineri nosi naziv „Ćuprija 2“.

Rukovodilac projekta i ove godine će biti Bogdan Pilipčuk, iskusni ruski deminer koji je u Srbiji više od pet godina.

Pored toga što čiste deo teritorije Srbije koji je pretrpeo bombardovanje 1999, ruski stručnjaci saniraju i prostor na kojem je u oktobru 2006. godine eksplodirao magacin sa municijom.

Rusko-srpski odred deminera je za sve ove godine očistio više od šest miliona kvadratnih metara teritorije Srbije, na koje su se vratili ljudi, ali i poljoprivredna proizvodnja.

Pronađeno je i uništeno više od 13 tona bombi, koje su uglavnom vlasništvo NATO, a neretko se dešava da na većim dubinama demineri pronađu i projektile iz Drugog, pa čak i iz Prvog svetskog rata.

Dolazak deminera iz Rusije svake godine je za Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu poseban događaj, jer da nije bilo deminera ne bi bilo ni Centra, podseća Glamočlija.

„Rusko-srpski odred za humanitarno razminiranje od NATO bombi čistio je aerodrom ‘Niš’. Možemo da kažemo da je humanitarno razminiranje zapravo preteča Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Na osnovu tog projekta iz 2008. godine i vanrednih situacija, velikih požara u naredne dve, došlo na ideju da se formira Centar u Nišu“, podseća Glamočlija.

On dodaje da su pripadnici Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje zapravo privremene snage Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, kao i avijacijska grupa i vatrogasci spasioci koji dolaze iz Rusije kako bi kolege iz Srbije, ali i spasioce iz ovog dela Evrope, obučili kako da se bore sa požarima, poplavama i posledicama zemljotresa.

Izvor: Sputnjik, FoNet

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*