Ružić: Digitalizacija olakšala upis prvaka; Manja zaiteresovanost studenata za vakcinaciju

BEOGRAD –

Za upis đaka u prvi razred osnovnih škola do sada se već prijavilo 14 odsto roditelja od ukupno 66.864 budućih prvaka, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Onlajn prijavljivanje putem portala eUprave započelo je 22. marta, podsetio je Ružić dodajući da je zvanično zakazivanje počelo juče, 1. aprila.

branko, ruzic

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ružić je za TV K1 istakao da će se testiranje dece obavljati na tradicionalan način u skladu sa epidemiološkim merama, a da su zahvaljući procesu digitalizacije roditelji oslobođeni pribavljana dokumentacije.

Škole će, precizirao je Ružić, pribaviti i izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o lekarskom pregledu, kao i uverenje o predškolskom obrazovanju.

„Roditelj je samo u obavezi da dovede dete u zakazano vreme i ponese ličnu kartu“, navodi ministar.

Tekuća školska godina završava se za tri meseca, a Ružić smatra da se obrazovni sistem snašao odlično od početka pandemije virusa korona u martu prošle godine, kao i da je to uspešno urađeno upravo zahvaljujući procesu digitalizacije.

„Zahvaljujući digitalizaciji uspeli smo da organizujemo nastavu na daljinu, da pored sadržaja koji su dostupni na platformama imamo i sadržaje preko javnog servisa koji služe kao alat koji pomaže kada deca nisu u mogućnosti da prate onlajn. Pokazali smo adaptibilnost i visok stepen odgovornosti, kako učenika, studenata, tako i nastavnog i vannastavnog kadra i dokazano je da obrazovni sistem ima rezistentnost prema transmisiji prema virusu korona“, kazao je Ružić.

Govoreći o nivou obrazovanja koje su učenici tokom prošle godine mogli da steknu, ministar kaže da je sinergija digitalne pismenosti dece i povećanje i edukacija nastavnog osoblja spram potrebe da se steknu te digitalne kompetencije nastavnika, dala „dvosmernu ulicu“ gde oni koji izlažu i daju sadržaje deci umeju da koriste sve tehničke i tehnološke načine da to učine na pravi način.

Ružić ističe da je važno što je zdravstveni deo Kriznog štaba izašao u susret predlogu Ministarstva i omogućio da uz poštovanje epidemioloških mera učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da dođu u školu u manjim grupama i da poprave ocene i da budu ocenjeni i da im se ocene zaključe.

Kako kaže, ne zna koliko će na današnjoj sednici Kriznog štaba u fokusu biti obrazovni sistem ali, naglašava, da od svih mera zavise budući koraci.

„Mi smo zbog dosadašnjih mera pomerili i probni završni test za osmake. Pratićemo čitavu situaciju, orijentisani smo na ono što zdravstveni deo Štaba predloži“, kaže Ružić i podseća da je u Bosilegradu od prvog do četvrtog razreda dozvoljeno da deca od 1. do 14. aprila pohađaju nastavu onlajn upravo zbog loše epidemiološke situacije.

Kada je reč o epidemiji, Ružić ističe da broj zaraženih u obrazovnom sistemu nije alarmantan i u tom smislu navodi da se procenat obolelih među nastavnim kadrom kreće oko dva, tri odsto, a među učenicima i studentima ne prelazi 1,5 odsto.

Manja zainteresovanost studenata, pokušaji antivaksera pogubna

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić konstatovao je danas da postoji manja zainteresovanost studenata za vakcinaciju protiv virusa korona i apelovao na sve građane da se vakcinišu jer je, kako kaže, vakcina jedini način da se izborimo protiv te pošasti.

Ružić je za TV K1 naveo da je za prvih nedelju dana, od kada su otvoreni punktovi na kojima se samo vakcinišu studenti, vakcinisano oko hiljadu njih.

Dodaje da od oko 100.000 studenata koliko ih je u Beogradu, polovina njih rođena u ovom gradu, pa da se jedan broj studenata vakcinisao u svojim rodnim mestima, ili pre nego što su otvoreni punktovi samo za njih.

„Primetno je da je ipak manja zainteresovanost studenata za vakcinaciju, ali i da ima dosta antivakserskih pokušaja koji su pogubni“, kaže Ružić.

Za prosvetne radnike kojih se do sada vakcinisalo oko 44.000 od ukupno 150.000, Ružić kaže da je to dobar pokazatelj i da je realna cifra.

„To ide uzlaznom putanjom, vakcinacija je civilizacijska tekovina i jedini način da se izborimo sa pandemijom“, poručuje Ružić

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*