SAD blokirale uvoz pamuka iz kineske oblasti Sinđang kao proizvod prinudnog rada

SAD su objavile nove mere protiv uvoza pamuka iz severozapadne kineske oblasti Sinđang koji, kako se smatra, potiče od prinudnog rada ujgurske muslimanske manjine u toj oblasti.

 

SAD blokirale uvoz pamuka iz kineske oblasti Sinđang kao proizvod prinudnog rada

Foto: Pixabay
Ujguri predstavljaju najveću etničku grupu u Sinđangu, velikoj teritoriji koja se graniči sa Avganistanom i Pakistanom.
Američka carina od sada može da zapleni isporuke pamuka proizvedenog u firmi „Xinjiang production i construction“ (XPCC), navodi se u saopštenju Ministarstva za unutrašnju bezbednost. Ta velika, poluvojna kompanija u Sinđangu je od avgusta pod sankcijama američkog ministarstva finansija.
To je šesta akcija koju je preduzela američka carina u poslednja tri meseca da blokira robu nastalu „prisilnim radom“ u Sinđangu, navodi se u saopštenju.
Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji bogatoj resursima, gde organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima, prenosi AFP. Kina navodi da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.
SAD su već sredinom septembra donele pet ukaza i blokirale uvoz robe proizvedene u Sinđangu, uključujući pamuk i tekstil, kompjuterske delove i proizvode za kosu, optužujući Peking da je nametnuo Ujgurima „prisilan rad“.
„Predsednik Tramp i američki narod neće tolerisati kršenja ljudskih prava od strane kineske komunističke vlade“, rekao je Ken Kučineli, pomoćnik ministra za unutrašnju bezbednost u saopštenju.
On je rekao da ministarstvo preduzima inicijativu da primeni američke zakone i osigura da oni koji krše ljudska prava, uključujući američke kompanije, ne mogu da manipulišu sistemom da bi profitirali od prinudnog rada. Peking je osudio „lažne informacije“ i demantovao postojanje prinudnog rada u Sinđangu.
Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Šunjing rekla je da stanovnici tog regiona biraju svoj posao po svojoj želji. Ona je osudila mere Vašingtona čiji cilj je, po njenom mišljenju, da pogode kineske kompanije i zaustave razvoj Kine.
Zbog napada pripisanih Ujgurima Kina je u ime borbe protiv terorizma preduzela čvrste mere u Sinđangu.
Autor: Beta

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*