SAD će prihvatiti završetak Severnog toka 2; Rusija: Gasovod neće biti sredstvo političkog pritiska

LONDON, MOSKVA –

Sjedinjene Američke Države su nagovestile da su blizu dogovora sa Nemačkom o prevazilaženju dugotrajnog spora vezanog za izgradnju gasovoda Severni tok 2, koji bi uključio i obećanje Berlina da će kazniti Rusiju ako se energijom bude služila kao oružjem protiv svojih suseda.

Potencijalni sporazum dolazi nakon prošlonedeljnog bilateralnog sastanka predsednika SAD Džoa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući, piše londonski Fajnenšel Tajms (FT).

severni tok gasprom gasovod

Izvor: gazprom.com

„Nemci su izneli korisne predloge koji su omogućili da se načini korak napred ka postizanju zajedničkog cilja, a taj zajednički cilj je da se obezbedi da Rusija ne koristi energetske tokove kao oružje“, rekao je Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta na brifingu održanom u utorak.

Dodao je da „još uvek ne raspolažu završnim detaljima za objavljivanje”, ali da očekuje da će uskoro moći da kaže nešto više.

Gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina. Zvaničnici SAD-a smatraju ga geopolitičkim projektom ruskog predsednika Vladimira Putina za držanje Evrope zavisnom od ruske energije, te da ugrožava bezbednost zemalja centralne i istočne Evrope kao što su Poljska i Ukrajina, navodi londonski poslovni dnevnik.

Prema budućem sporazumu između Bajednove administracije i nemačke vlade, Berlin bi se obavezao da će zapretiti uvođenjem sankcija ako bi energetska politika Moskve ugrozila saveznike Vašingtona u regionu, dodaje se u tekstu.

Američki zvaničnici konsultovali su se sa Poljskom i Ukrajinom u vezi sa pregovorima o ovom sporazumu s Nemačkom.

Ukrajina je i dalje „čvrsto protiv“ gasovoda, prema rečima jednog bliskog saradnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Bajdenova administracija je „vrlo jasno stavila do znanja da bi bilo kakvo snažno javno protivljenje njihovom dogovoru s Nemačkom imalo veoma štetan efekat na američko-ukrajinske odnose“, rekao je taj izvor.

Mogući dogovor s Nemačkom koincidira s Bajdenovim nastojanjima da popravi transatlantske odnose nakon burnih četiri godine mandata Donalda Trampa, koje su obeležile tenzije Vašingtona sa evropskim prestonicama, piše FT.

Bajdenova odluka ranije ove godine da uvede sankcije Rusima zbog gasovoda Severni tok 2, a da pri tome izuzme od kaznenih mera evropskog operatera tog cevovoda, odškrinula je vrata pregovorima koji su u završnoj fazi, ocenjuje list.

Bajden je rekao da se ne slaže sa Merkelinim stavom o gasovodu, ali da je njegova administracija morala da prihvati da je on bio gotovo u celini završen kada je stupio na dužnost predsednika SAD u januaru.

„Bilo je logičnije sarađivati s kancelarkom kako bi se doznalo na koji način će postupati ukoliko Rusija pokuša da, u suštini, ucenjuje Ukrajinu na neki način“, rekao je Bajden prošle nedelje.

Agencija Rojters prenosi da bi američko-nemački sporazum o Severnom toku 2 mogao da bude objavljen već danas.

Rusija: Gasovod neće biti sredstvo političkog pritiska

Rusija nikada ne bi koristila energetske izvore kao sredstvo političkog pritiska, saopšteno je danas iz Kremlja.

Ovaj komentar došao je nakon pitanja novinara o gasovodu Severnom toku 2, preneo je Rojters.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*