SAD donirale još pet ambulantnih vozila zdravstvu Srbije

Pet novih, potpuno opremljenih ambulantnih vozila je na putu ka zdravstvenim ustanovama Srbije, kako bi mogle efikasno da odgovore na pandemiju KOVID-19, kao i da spremnije dočekaju zdravstvene krize u budućnosti, javio je Tanjug.

Ovom donacijom ukupan broj ambulantnih vozila koja su Sjedinjene Američke Države obezbedile za Srbiju iznosi 11. Donacija je realizovana kroz partnerstvo Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa UN za razvoj (UNDP) u okviru inicijative „Zajedno protiv KOVID-a”, a ambasador SAD u Srbiji Entoni F. Godfri uručio je u junu prvih šest vozila ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Vrednost ambulantnih vozila je oko 525.000 dolara, što čini deo od ukupno milion dolara vredne pomoći koja ima za cilj da se podrže zdravstvene i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Do sada su Sjedinjene Države obezbedile oko 5 miliona dolara pomoći Srbiji u borbi protiv KOVID-a.

Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Opštoj bolnici u Loznici. „Ambulantno vozilo nam je preko potrebno jer nam je pre mesec dana izgorelo nekoliko saniteta u požaru i morali smo da pozajmljujemo vozila iz okolnih opština”, izjavio je dr Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Prethodni primaoci vozila koje su donirale Sjedinjene Države su domovi zdravlja u Bogatiću, Kraljevu,Vranju i Svrljigu, kao i Opšta bolnica Jagodina i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

„Radujemo se danu kada ćemo moći o ovoj pandemiji da govorimo u prošlom vremenu i kada više neće biti COVID pacijenata koje ova ambulantna vozila treba da prevezu. Do tada, neophodno je da ljudi u većoj meri shvate koliko je važno da se vakcinišu. Vlada Srbije to zna, i mi ćemo podržati njihove napore da se svest o tome proširi”, poručila je Šenli Pinćoti, v.d. direktora misije USAID-a.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*