SAD najavljuju vakcinaciju kao uslov za strane putnike

VAŠINGTON –

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je prve korake ka donošenju mere da svi strani posetioci SAD moraju da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Jedan neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao je AP-u da bi ovaj uslov bio deo postupnog administrativnog ublažavanja ograničenja putovanja za strane državljane koji dolaze u SAD, za šta nije određen vremenski okvir, ali se očekuje da će svi oni, uz neke ograničene izuzetke, morati da se vakcinišu protiv kovid-19.

korona, kovid, 19, svet, ilustracija, 5

Izvor: EPA-EFE (Alex Plavevski)

Bajdenova administracija zadržala je ograničenja koja su ozbiljno ograničila mogućnost dolaska u SAD, navodeći kao razlog širenje delta varijante virusa.

Prema postojećim pravilima, nedržavljanima SAD koji su u prethodnih 14 dana bili u Kini, evropskom šengenskom prostoru, Velikoj Britaniji, Irskoj, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji zabranjen je ulazak u zemlju.

Svi putnici u SAD, bez obzira na status vakcinacije, takođe moraju da pokažu dokaz o negativnom testu na kovid-19 koji nije stariji od tri dana od trenutka dolaska u zemlju.

Još 31 osoba zaražena kovidom na OI u Tokiju

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da je još 31 osoba povezana sa takmičenjima pozitivno testirana na kovid-19, čime je postavljen rekord drugi dan zaredom,a ukupan broj infekcija od početka jula povećan je na 353.

Prema saopštenju Organizacionog komiteta, jedan od novopotvrđenih slučajeva je grčki takmičar u umetničkom plivanju, a među 12-članom ekipom te zemlje do sada je ukupno njih šest pozitivno testirano na kovid-19, što je po mišljenju komiteta izbijanje žarišta, prenosi Kjodo.

Grčki umetnički plivači su u početku boravili u Olimpijskom selu, ali su svi kasnije preseljeni u izolacione objekte, nakon čega su šestorica kod kojih je test pozitivan ostali u hotelskim sobama rezervisanim za slučajeve kovid-19, dok se preostalih šest vratilo kući juče, saopštio je portparol Organizacionog komiteta Masanori Takaja.

Današnji potvrđeni slučajevI uključuju i 16 radnika, sedam zvaničnika povezanih sa Olimpijadom, tri predstavnika medija, dva službenika Organizacionog komiteta i dva volontera, a od 31 njih, 23 su japanski državljani.

Podaci koje dostavljaju organizatori pokazuju da je većina potvrđenih slučajeva na Igrama posljednjih dana uključivala japanske radnike koji nisu stanovnici Olimpijskog sela.

Delovi Japana i glavni grad Tokio trenutno su pod vanrednim stanjem kao deo mera u borbi sa novim talasom kovid 19 infekcija, a i u glavnom gradu kao i širom zemlje broj potvrđenih slučajeva u sredu je dostigao još jedan rekord.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*