Sahranjen Zoran Stanković u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD –

Penzionisani general major Zoran Stanković, nekadašnji ministar odbrane i zdravlja u Vladi Srbije i ugledni patolog, sahranjen je danas, uz vojne počasti, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Stanković je umro od poslednica korona virusa u vojnoj kovid bolnici na Karaburmi.

Bio je načelnik Vojnomedicinske akademije od 2002. do 2005. godine, a poslednjih devet godina bio je na čelu Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji uradio je obdukcije nad više od 7.500 stradalih, uključujući i sahranjene u više masovnih grobnica. (Kraj) is/dal 17:08

zoran, stankovic

Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

Održana komemoracija Zoranu Stankoviću: Odlazak izuzetnog čoveka, stručnjaka i oficira

U Domu vojske održana je komemoracija povodom smrti istaknutog srpskog patologa i bivšeg ministra zdravlja i odbrane generala Zorana Stankovića, koji je preminuo 5. oktobra u Vojno-medicinskom centru (VMC) na Karaburmi od posledica zaraze korona virusom.

Komemoraciji su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

U ime Ministarstva odbrane od Stankovića se oprostio zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije(VMA) general Dragan Dinčić.

On je istakao da je Stanković pre svega bio istinski humanista, pošten, čestit i plemenit čovek kome su struka i pravda bili na prvom mestu, vrhunski oficir.

Dinčić se prisetio Stankovićevih reči kada je izabran za najmlađeg načelnika u istoriji VMA:

„Kao načelnik trudiću se pre svega da imam razumevanje za sve ljude na VMA, da pomirim nepomirljive klanove. Moram da vaspitavam mlade ljude, da im budem i otac i majka, da uklonim pregradu između sebe kao načelnika i kolega, jer nije dobar starešina onaj od koga svi beže i koga se svi plaše, već onaj oko koga se ljudi okupljaju“.

Dinčić je podsetio da je Stanković bio najmlađi član ekspertskog tima koji je obavio sudsko-medicinsku ekspertizu nad telima 180 rudara nastradalih u nesreći u rudniku Kreka kod Tuzle, da je sa 40 godina uvršten na listu eksperata UN za sudsku medicinu

„Kao načelnik Odeljenja za patologiju i sudsku medicinu VMA odbranio je doktorsku disertaciju koje je bilo remek delo sudske medicine i u njemu su na skoro 900 stranica o 1360 žrtava jugoslovenskih ratova“, naveo je Dinčić.

On je dodao da je Stanković obavio više od 5.000 obdukcija, radio na više od 50 masovnih grobnica i da je uvek isticao da se oseća odgovornim prema mrtvima i da ne može da dozvoli da se manipuliše sa nalazima obdukcija.

U ime Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, čiji je Stanković bio predsednik prethodnih devet godina, oprostila se članica tog tela Danijela Nenadić koja je istakla da je Stanković pre svega bio dobar i čestit čovek vredan svakog poštovanja.

„Napustio nas je dobri, cenjeni i voljeni doktor, vrhunski stručnjak, odani prijatelj. Nije pravio nikakvu razlliku među ljudima, pomagao je svima poznatima i nepoznatima, ljude nije delio po veri, naciji, obrazovanju, statusu, sa svima je bio isti. Bio je beskrompromisno iskren, čak i kada je to išlo na njegovu štetu“, istakla je Nenadićeva.

Ona je naglasila da je Stankovićev odlazak nemerljiv gubitak za sve kojima je pomogao, za sve za koje je imao blagu reč.

„Zato će ga svi građani juga Srbije pamtiti kao čestitog, otvorenog, spremnog na razgovor i zato će biti nemoguće nadoknaditi njegov odlazak“, poručila je Nenadićeva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*