Šapčanka oslobođena optužbi da je pretila Vučićevoj deci

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio Šapčanku A. J. A. (49) optužbi da je u julu 2019. godine preko svog Tviter naloga pretila deci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovom odlukom preinačena je druga prvostepena presuda Višeg suda kojom je po drugi put ona u decembru bila osuđena na istu, uslovnu kaznu od šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi.
Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je taj sud zaključio da u radnjama koje se A. J. A. stavljaju na teret – nisu sadržani elementi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.
Konkretno, iz činjeničnog opisa radnje ne proizlazi da je ona oštećenom uputila ozbiljnu i konkretnu pretnju da će napasti na život i telo njemu bliskog lica, odnosno ozbiljno im nauditi, pa stoga ni upućene reči po svojoj sadržini i kontekstu ni kod opštećenog nisu mogle stvoriti osećaj ugroženosti„, naveo je Apelaiconi sud.
Dalje dodaje da iz reči za koje se ona tereti ne proizilazi da ima nameru da nešto preduzme da uradi, već „očigledno takvim rečima ispoljava mržnju prema oštećenom i to nesumnjivo iznosi na kranje vulgaran, morbidan i uvredljiv način“.
To prema stavu Apelaiconog suda, samo po sebi ne može predstavlja obeležja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, već eventulano krivičnog dela uvreda, za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi.
A. J. A. je bila uhapšena i optužena jer je 24. jula 2019. godine, koristeći nalog na Tviteru „Aleksandrizam“, vređala predsednika, a psovke i pretnje su upućene i njegovom sinu i ćerki.
Ona se na suđenju branila tvrdnjama da nije imala nameru da ugrozi ničiju bezbednost, te da je to uradila jer je bila izrevoltirana što je osiguranje odbilo da joj plati račune hospitalizacije i pretraga koje su obavljene na klinici u Austriji, iako je, navodno, imala kupljeno zdravstveno osiguranje za inostranstvo.
Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*