Saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti rada i socijalne zaštite

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević potpisala je danas u Bakuu sa ministrom rada i socijalne zaštite stanovništva Azerbejdžana Sahilom Babajevim Memorandum o saradnji dvaju ministarstava.

Kisić Tepavčević je istakla da je Memorandum, kojim su obuhvaćene oblasti rada i zapošljavanja, socijalne zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite osoba sa invaliditetom, osnova na kojoj će se odvijati buduća saradnja.

Ona je naglasila da je Azerbejdžan veliki prijatelj Srbije i da se bilateralni odnosi zasnivaju na obostranom poštovanju i priznavanju punog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, podsetivši na to da su predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev 2018. godine potpisali Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu.

Prema njenim rečima, dodatna potvrda dobrih odnosa biće i potpisivanje sporazuma o socijalnom osiguranju između Srbije i Azerbejdžana, na čijoj se izradi intenzivno radi.

Kisić Tepavčević i Babajev su razgovarali o mogućnosti saradnje na određenim projektima u domenu bilateralne razvojne pomoći, koji bi se prvenstveno odnosili na oblast socijalne zaštite.

Ministarka je naglasila da je u Srbiji u toku proces donošenja strateških dokumenata i zakona u oblasti socijalne zaštite, kao što su strategije socijalne zaštite i deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici, kao i izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti.

Babajev je istakao da će ova poseta Kisić Tepavčević doprineti još boljim odnosima Srbije i Azerbejdžana, pri čemu je potvrdio opredeljenost njegove zemlje da kroz različite projekte podrži reformske procese u oblasti socijalne zaštite koje sprovodi Srbija.

Kisić Tepavčević je tokom dana položila venac na grob trećeg predsednika te zemlje Hejdara Alijeva i posetila Šaganski rehabilitacioni centar.

U okviru dvodnevne posete Azerbejdžanu, ministarka će obići i Agenciju za održivu i operativnu socijalnu sigurnost – DOST, kao i Centar za rehabilitaciju dece, koji obavlja medicinsku, socijalnu i okupacionu rehabilitaciju dece sa ograničenim zdravstvenim kapacitetima.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*