Saradnja sa Republikom Srpskom u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević sastala se danas u Istočnom Sarajevu sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Duškom Milunovićem i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Na sastancima, koji su održani po završetku zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, razgovarano je o intenziviranju saradnje između ministarstava.

Kisić Tepavčević je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj, u narednom periodu raditi na daljem jačanju saradnje.

Razgovarano je o potrebi da se u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Vlade Republike Srbije i u Program obeležavanja istorijskih događaja od republičkog značaja u 2021. godini Vlade Republike Srpske uvrste dva značajna istorijska događaja i datuma od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Reč je o danu Hercegovačkog ustanka 9. jula 1875. godine – „Nevesinjska puška“, koji se obeležava u znak sećanja na 1875. godinu, kada je došlo do prve veće borbe između srpskih ustanika i turske vojske, kao i o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, kao sećanje na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a nakon donetih zaključaka Vlade Republike Srpske 10. septembra 2020. godine i Vlade Republike Srbije 11. septembra 2020. godine, prvi put je bio obeležen 15. septembra 2020. godine.

Kisić Tepavčević i Šeranić su postigli saglasnost o potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite.

Ministarstvo će u narednom periodu pružiti tehničku i stručnu podršku u cilju osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, najavila je Kisić Tepavčević.

Sagovornici su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Republici Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

Ministarstvo za zdravlje i socijalnu zaštitu RS je, po rečima Šeranića, zainteresovano za iskustva Srbije po pitanju Zakona o socijalnoj karti, koji je Skupština Srbije usvojila u februaru ove godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*