Sarajevski portal: Besplatno vakcinisanje stranaca za Srbiju nije trošak

(Foto Tanjug)

SARAJEVO – Potez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mesto prebivališta, izazvao je brojne pozitivne reakcije kako na Balkanu, tako i šire, piše sarajevski portal Kliks, dodajući da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja”.

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Kliks u tekstu pod naslovom „Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez”.

„Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledanja, možemo uvideti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga”, ocenjuje sarajevski portal.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Kliks kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumevati i vikend noćenje, verovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

„Tu podrazumevamo da su te vakcine ili donirane ili nabavljane po nekoliko dolara. U tom smislu, ne može se govoriti o trošku Srbije. Tu je i niz drugih faktora, poput tzv. Meke moći koju isijava Srbija i činjenice da vakcinama ističe rok, što nipošto ne umanjuje odluku Beograda da vakciniše i građane drugih zemalja”, kazao je.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju.

„To je ciljano, a ne u pograničnim mestima. Usput će potrošiti novac, kao i dolaskom u Beograd. To nisu neki ekstra profiti, ali dovoljno da se otplati vakcina. To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu”, mišljenja je Čavalić.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*