Šarčević obišao obrazovne ustanove u Rači i Kragujevcu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević obišao je danas Osnovnu školu „Karađorđe“ u Rači, ocenivši tom prilikom da se ova ustanova dobro pripremila za probni završni ispit.

TANJUG

Šarčević je ukazao na to da škola poštuje sve preporuke resornog ministarstva u vezi sa sprovođenjem probnog završnog ispita, što se tiče raspoređivanja dece, pripreme nastavnika za dežurstva i drugo.

On je napomenuo da učenici osmog razreda sutra polažu probni završni ispit u školi rešavanjem testa iz matematike, dok su danas preuzeli test za srpski, odnosno maternji jezik i kombinovani test.

Prema njegovim rečima, testovi se ne ocenjuju, već učenici imaju priliku da vide kakav će tip zadataka biti na završnom ispitu.

U školi se, kako je naglasio, uspešno sprovode i različiti projekti, a matična škola je, kao i isturena odeljenja, opremljena računarskom opremom i internetom.

U ovoj školi je organizovan i obogaćen jednosmenski rad, a Ministarstvo je izdvojilo i finansijska sredstva za zamenu stolarije u tri izdvojena odeljenja škole, podsetio je ministar.

On je u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kragujevca razgovarao o maloj i velikoj maturi, nastavku reformi, kao i o ulaganju u obrazovanje i infrastrukturu obrazovnih ustanova.

Šarčević je najavio da će u ovoj gimnaziji, od septembra, u okviru reforme gimnazija, biti uvedeno i novo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Po završetku ovog smera, kako je objasnio, učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Ministar je, zajedno sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i predstavnicima fakulteta, obišao lokaciju za izgradnju zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu.

Pomenuti fakultet osnovan je 2002. godine i od tada radi u neadekvatnim uslovima, zakupom prostora na različitim lokacijama, u više objekata na drugim fakultetima, srednjim i osnovnim školama.

U skladu sa tim, Šarčević je naglasio da je jedan od prioriteta Ministarstva ulaganje i u infrastrukturu u visokom obrazovanju.

Prioritet nam je da 95 miliona evra investiramo u infrastrukturu u visoko obrazovanje, podvukao je on i dodao da se u Kragujevcu završava i studentski dom sa 445 mesta, što je sasvim dovoljno za potrebe ovog univerzitetskog centra.

Za potrebe izgradnje zgrade FILUM-a grad Kragujevac je opredelio plac površine 1,55 hektara u univerzitetskom kampusu.

Fakultet se sastoji iz tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost i tri autonomna centra – Centar za naučnoistraživački rad, Centar za srpski kao strani jezik i Medijski centar.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*