Sastanak sa sekretarom SAD za trgovinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa sekretarom Sjedinjenih Američkih Država za trgovinu Vilburom Rosom.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka sa sekretarom Rosom, istakao da Srbija neće odustajati od velikih projekata i velikih snova, kako bi bila što uspešnija, bogatija i snažnija, bez obzira na kritike. On je ocenio da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti infrastrukture, koji su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot, otvara vrata za bližu saradnju sa SAD, kao i za dolazak još većeg broja ulagača iz te zemlje.

Predsednik Vučić  je zahvalio američkom sekretaru što je došao u Beograd, rekavši da to predstavlja veliku čast za našu zemlju.

„Mnogo brzo možemo očekivati učešće američkih kompanija u izgradnji infrastrukturnih projekata kao što su Moravski koridor ili put Niš-Pločnik-Priština“, izjavio je predsednik  Vučić dodajući da ostaje da se odabere projekat. On je podsetio  da je u prvih sedam meseci ove godine trgovinska razmena Srbije sa SAD dostigla 417 miliona dolara, što je 38,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Pohvalio sam se činjenicom da Srbija ima najbolju trajektoriju pada javnog duga, i to ne samo u regionu, već i šire. Svi u regionu imaju uvećanje, a mi smanjenje javnog duga. Nastavićemo s tim i početkom iduće godine očekujemo da bude najniži javni dug u regionu, ispod  48 odsto BDP-a“, rekao je predsednik Vučić i podsetio da je  Srbija treću godinu zaredom ostvarila suficit u budžetu, i da je, ne računajući Irsku u kojoj deluju veliki američki koncerni, naša zemlja druga u Evropi po nivou rasta u prvih šest meseci, sa 4,9 odsto rasta.

Predsednik Vučić je naglasio da je za nas važno da poboljšamo ekonomske odnose sa SAD, gde ima 6,6 miliona slobodnih radnih mesta, a 6,2 miliona ljudi koji traže posao i preneo da mu je američki sekretar Ros  dao ideju koju planira da sprovede, a reč je o sertifikatima i diplomama.

„Ros je rekao da je pogrešno ako želimo da cela zemlja završava koledže, jer tada država ne može da funkcioniše, jer nema ko da radi važne poslove. Predložio je da se naprave sertifikati koji bi bili isti kao diplome, da se na taj način oda poštovanje prema onima koji će da rade važne poslove bez kojih ne može da se živi. Švajcarska, Austrija i Nemačka, kroz dualno obrazovanje, to već sprovode u Evropi“, rekao je predsednik Vučić.

Državni sekretar SAD za trgovinu Vilbur Ros je  rekao  da će prisustvo američkih kompanija pomoći da se podrži članstvo Srbije u EU i podsetio da su neke od vodećih kompanija te zemlje već prisutne u Srbiji. On je dodao da je razgovarao sa članovima Američke privredne komore u Srbiji, kao i da su američke kompanije vodeće u kreativnosti, digitalnim tehnologijama, biznis praksi i transparentnosti u ugovaranju i finansiranju i da obezbeđuju najkvalitetnije projekte i najnaprednije usluge i priozvode.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*