Savet Evrope: Pamtiti romske žrtve Holokausta

Izvor: N1

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović-Burić izjavila je povodom Međunarodnog dana Roma da svi treba da pamte romske žrtve Holokausta.

„Impresionirana sam posvećenošću mladih Roma u stvaranju nacionalnih i međunarodnih organizacija i mreža i u preuzimanju vođstva za uspostavljanje veza sa drugima kako bi nas sve podstakli da prepoznamo i pamtimo romske žrtve holokausta i otpor Roma“, navela je Pejčinović-Burić, saopšteno je iz Saveta Evrope.

Ona je dodala da će od 7. do 9. aprila održati onlajn konferenciju na temu „Romska omladina: Zajedno za emancipaciju i osnaživanje, uloga istorije u učešću i uključivanju romskih mladih ljudi“.

Prema njenim rečima, podučavanje istorije Roma i sećanje na Holokaust su prioriteti trenutnog Strateškog akcionog plana Saveta Evrope za inkluziju Roma (2020-2025).

Na konferenciji, na kojoj se očekuje oko 120 učesnika, razmotriće se i predložiti mere protiv širenja govora mržnje i negiranja Holokausta.

„Nažalost, nastavlja se kolektivna stigmatizacija Roma. Deca su često razdvojena i maltretirana u školama, a odrasli se suočavaju sa diskriminacijom na tržištu rada ili kada zatraže zdravstvenu zaštitu“, rekla je ona.

Osvrčući se na istoriju, generalna sekretarka SE je rekla da su Romi bili meta istrebljenja 1930-ih i 1940-ih, a fašističke snage od Baltika do Balkana pogubile su stotine hiljada Roma.

U Nemačkoj je samo nekoliko hiljada Sintija i Roma preživelo Holokaust i koncentracione logore. Međutim, masakr nad Romima nije ni pomenut tokom suđenja u Nirnbergu, dodala je generalna sekretarka SE.

Međunarodni dan Roma, 7. april, ove godine obelažava i 50 godina od Prvog svetskog kongresa Roma, održanog 1971. u Velikoj Britaniji.

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*