SB UN iza zatvorenih vrata o Belorusiji, Rusija protiv mešanja

MINSK –

Savet bezbednosti UN održao je u utorak iza zatvorenih vrata konsultacije o situaciji u Belorusiji, na zahtev Sjedinjenih Država i Estonije.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije Dmitrij Poljanski rekao je posle sastanka da unutrašnja situacija u Belorusiji ne treba da bude predmet diskusija SB UN, preneo je sinoć TASS.

„Rusija je ukazujući da je to unutrašnje pitanje Belorusije a ne predmet rasprave SB UN, naglasila da samo Belorusi mogu da reše probleme svoje zemlje bez stranog mešanja“, napisao je on na Tviteru.

belorusija, minsk, protest

Rusija je takođe ukazala na „dvostruke standarde naših zapadnih kolega koji pred SB ne iznose slična postizborna pitanja i slučajeve policijske brutalnosti u njihovim državama i drugim zemljama“.

U Belorusiji se danima posle izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko održavaju protesti na kojima je bilo sukoba policije i demonstranata koji ne priznaju Lukašenkovu pobedu.

Tihanovska poziva Evropu da ne prizna izbore u Belorusiji

Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska pozvala je evropske lidere da ne priznaju ishod predsedničkih izbora u toj zemlji.

„Pozivam vas da ne priznate ove lažne izbore“, navela je Tihanovska, obraćajući se Evropskom savetu na engleskom jeziku na snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Ona je dodala da je inicirala formiranje Nacionalnog koordinacionog saveta Belorusije kako bi olakšala mirnu tranziciju vlasti u Belorusiji, prenosi TASS.

Lukašenko žali zbog upotrebe specijalnih snaga na protestima

Lukašenko je izjavio da žali zbog činjenice da su specijalne snage bile upotrebljene da povrate red u zemlji.

„Hteo bih da naglasim još jednom: veoma žalim što smo morali da upotrebimo određene jedinice, naročito one iz snaga za specijalne operacije da ponovo uspostave red u zemlji“, rekao je Lukašenko u utorak članovima Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje, prenosi TASS.

Tihanovska je rekla da će to telo odmah pozvati na održavanje novih, kako je navela, fer i demokratskih predsedničkih izbora pod međunarodnim nadzorom.

Ona je pozvala evropske lidere da poštuju principe međunarodnog prava, suverenitet Belorusije i izbor naroda Belorusije.

Tihanovska se trenutno nalazi u Litvaniji, a njeno obraćanje objavljeno je uoči hitnog samita EU o situaciji u Belorusiji, koji bi trebalo da se održi danas u vidu video-konferencije.

Nacionalni koordinacioni savet, u kojem je okupljeno oko 70 opozicionara, uspostavljen je u utorak.

Njegov glavni cilj je da olakša mirnu tranziciju vlasti u Belorusiji.

Lukašenko je odbacio formiranje tog saveta kao pokušaj preuzimanja vlasti.

Gorbačov o tome u čemu je Lukašenko pogrešio

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ocenio je da je predsednik Belorusije previše kasno zatražio podršku od radnika preduzeća u zemlji.

„Lukašenko je zatražio podršku od radnika industrijskih preduzeća. Čini se kasno“, rekao je Gorbačov u intervjuu za „Komsomolsku pravdu“.

On je dodao da je i on tražio podršku od radnika pre raspada Sovjetskog Saveza, prenosi Sputnjik.

„Nismo dobili potrebnu podršku. Nisam sklon da krivim radnike“, istakao je on.

Bivši sovjetski lider je skrenuo pažnju na strani uticaj na događaje u Belorusiji.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA-EFE

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*