Šef diplomatije Vatikana Pol Galager sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj

KOVILJ –

Patrijarh Porfirije i Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskup Pol Galager sastali su se danas u manastiru Kovilj u kojem je njegova svetost patrijarh bio iguman od 1991. dok nije postao mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Pre početka razgovora Patrijarh i nadbiskup monsinjor Galager su obišli manastir i zajedno sa amasadorom Srbije u Svetoj stolici Simom Avramovićem prisustvovali u ovdašnjoj crkvi monaškom pojanju.

pol, galager, patrijarh, porfirije

Izvor: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Uoči sastanaka, koji je juče Galager imao sa zvaničnicima Srbije – predsednikom, premijerom i ministrom spoljnih poslova na čiji poziv je i došao u Srbiju on je u Sremskoj Mitrovici zaredio novog biskupa koađutora Sremske biskupije monsinjora Fabijana Svalina i tada u izjavi za Tanjug izrazio je zadovoljstvo progresom u odnosima katoličke i pravoslavne crkve u Srbiji.

„Radujemo se zbog živog dijaloga i te saradnje, očigledno je da progres postoji i da se nastavlja“, rekao je monsinjor Galager.

patrijarh, porfirije, pol, galager

Izvor: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Galager: Razgovor sa Porfirijem početak daljeg progresa

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Pol Ričard Galager izjavio je danas da je njegov susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni deo trodnevne posete Srbiji.

Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj rekao da je zadovoljan susretom i ocenio da je „ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja“.

Ocenjujući ovaj susret kao „početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katgoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na uslizi čovečanstvu“, Galager je rekao da je to i cilj „našeg postojanja“.

Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitvne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postiji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

„Obojica su ljudi velike vere“, rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, „naše dve već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacij i regionu i svetu“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*